Kupac Instituta vrlo zabrinut zbog protesta

Dodajte komentar

Američkobritanski konzorcijum IWG predložio je 16. novembar kao datum za potpisivanje kupoprodajnog ugovora za Institut Simo Milošević, kazao je Pobjedi predsjednik Tendreske komisije Branko Vujović.

On, međutim, pojašnjava da taj termin još nije i ozvaničen jer ovaj konzorcijum ispostavlja dodatna pitanja i ne krije zabrinutost.Zabrinutost

– Ovaj konzorcijum izražava zabrinutost za buduće poslovanje u Crnoj Gori zbog protesta dijela opozicije koji su proteklog vikenda održani u Podgorici – kazao je Vujović.

Predlog ugovora koji bi trebalo da potpišu predstavnici Vlade i IWG je, dodaje Vujović, pretrpio određene, ali neznatne izmjene koje su sada usaglašene. Zabrinjava, kaže Vujović, e-mail IWG koji je juče dostavljen, a tiče se budućeg stabilnog poslovnog ambijenta i poslovanja u Crnoj Gori.

Oni su se iz gotovo svih medija mogli informisati o protestima dijela opozicije, čiji je cilj destabilizacija države na putu za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO-u:

– U odgovoru smo istakli da je stanje u Crnoj Gori stabilno, o čemu su se mogi informisati u engleskim i američkim ambasadama, kao i da insistiramo da se izjasne da li je 16. novembar datum kada ćemo zaista i potpisati ugovor. Tvrdimo da sa naše strane nema razloga da se ne realizuje sve što je ugovorom definisano, kao i da smo, s druge strane raspoloženi za sve dodatne informacije. Očekujemo da narednih dana dobijemo potvrdu o konačnom datumu potpisa kazao je Vujović.

On smatra da nema razloga da IWG odustane od kupovine Instituta, jer je sve usaglašeno u poredlogu ugovora.

– Ne vjerujem da će ova situacija prouzrokovati njihovo odustajanje, ali se bojim da bi bila usmjerena ka nekom odlaganju i iščekivanju, što za nas ne bi bilo prihvatljivo, jer moramo donositi odluke kaže Vujović.

Posljedice

On priznaje da bi odlaganje potpisivanja ugovora bilo otežavajuća okolnost.

– Dogovorili smo se sa menadžmentom Instituta i oni rade kao da neće biti privatizovan. Sve odluke i poslovni planovi za iduću godinu donose se u redovnoj proceduri, tako da nećemo dozvoliti da nam ovo prolongiranje i neizvjesnost poremeti planove ili tekuće poslovanje u Institutu kazao je Vujović.

Vlada je u avgustu odobrila prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta konzorcijumu IWG za deset miliona eura, uz obavezu da investiraju 50 miliona eura u roku od pet godina. Skupština Herceg Novog je dva puta vanredno zasijedala zbog privatizacije Instituta, korigujući prvobitne zaključke o poništenju tendera. Sindikat ove kompanije ima svoje zahtjeve u slučaju prodaje Instituta koje očekuje da će budući vlasnik ispuniti.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *