Strani vlasnici nekretnina produžavaju lične karte bez ograničenja

Dodajte komentar

Strateks grupa obavijestilaje juče sve strance, vlasnike apartmana i poslovnih prostora u projektima Dukley Gardens i Dukley Residences u Budvi, da od 3. novembra mogu da regulišu porivremeni boravak u Crnoj Gori isključivo po osnovu vlasništva na nepokretnosti.Grupa će, kako su saopštili, klijentima u narednih 12 mjeseci besplatno pružiti pravnu i administrativnu pomoć prilikom dobijanja lične karte sa važenjem do godine, koju mogu produžiti bez ograničenja.

Do sada su stranci koji su investirali u naše apartmane morali da koriste nepovoljnije turističke ili radne vize. S nestrpljenjem smo dočekali novo rješenje koje podstiče sadašnje, ali i buduće kupce i investitore da se opredijele za Crnu Goru ocijenila je Dunja Tasić, menadžerka prodaje u Strateks grupi.

Uredba, donesena na osnovu Zakona o strancima, objavljena je u Službenom listu 26. oktobra, a na snagu stupa 3. novembra. Prema uredbi, nepokretnostima se smatraju porodične kuće, vikend kuće, vile, stanovi, ugostiteljski, stambeno-poslovni objekti i poslovni prostori. U odnosu na dozvolu za privremeni boravak i rad, koja se može produžiti najduže do dvije godine, produžavanje dozvole po osnovu vlasništva nad nekretninama nema ograničenja. Stranac treba da se prijavi turističkoj organizaciji grada gdje planira da podnese zahtjev za odobravanje privremenog boravka 24 časa od ulaska u Crnu Goru.

Tom prilikom plaća turističku i boravišnu taksu, a zahtjev podnosi lično na propisanom obrascu MUP-a. Uz njega prilaže pasoš, zdravstveno putno osiguranje od 40 dana pribavljeno u Crnoj Gori i izvod sa bankovnog računa od najmanje 3.600 eura u bilo kojoj banci u Crnoj Gori. Druga opcijaje kod notara ovjerena izjava nekog lica da strancu garantuje pokrivanje troškova za vrijeme privremenog boravka.

Za dobijanje dozvole potrebna je i potvrda o obezbijeđenom smještaju za godinu ili list nepokretnosti kojim se dokazuje vlasništvo nad nekretninom. Dozvola za boravak se izdaje u formi lične karte, koja važi godinu. Zahtjev za produženje dozvole stranac podnosi lično MUP-u u mjestu boravka, najkasnije 30 dana prije isteka.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *