Hrvatski taksisti traže zabranu Ubera

Dodajte komentar

Zagrebački taksisti zatražili su od inspekcije zabranu rada Ubera zbog toga što, kažu, radi potpuno ilegalno. Ovaj zahtev taksista dolazi dan nakon njihovog sastanka sa nadležnima iz Ministarstva saobraćaja i Kancelarije za saobraćaj.“Očekujemo ili da rade po pravilima kao mi ostali ili da im se zabrani rad”, rekao je Ivan Pilko, potpredsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb koje okuplja oko 1.500 taksista u Zagrebu.

Imaju, ističe, i dokaze protiv Ubera, jer su se potrudili i sami se vozili Uberom.

“Navode da za njih voze samo taksisti s dozvolama za taksiranje, što nije tačno. Ima nekoliko takvih, ali i običnih građana bez “taxi” oznaka na kolima, što je nezakonito”, kaže Pilko.

To je taksistima i najspornije jer, tvrde, ne preduzme li se nešto, voziće sve više građana u potrazi za poslom.

“Takvima će se isplatiti jer će voziti i zaraditi barem sto kuna”, istakao je Pilko. Što se tiče taksista s dozvolama koji bi mogli voziti za Uber, kazao je da ih je najviše desetak jer od njih 150 koji nisu u udruženju i kompanijama, većina neće voziti da 25 posto naplate ide Uberu. Pilko ističe da vlastima daju nedelju dana da nešto preduzmu.

“Ako ne učine ništa, organizovaćemo prvo miran protest. Taksista je u Zagrebu previše, a ima i oko 200 ilegalnih. Ako Uber opstane ni inspekcija neće moći da uvede red jer takva vozila nemaju oznaku taxi”, ističe Pilko.

Iz Ubera su poručili da im je “svaki vozač u potpunosti kvalifikovan profesionalac sa komercijalnom dozvolom” i da im se mogu priključiti svi taksisti.

Izvor: B92, Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *