5 tipova emocionalne inteligencije kojima su veliki lideri ovladali

Dodajte komentar

Emocionalna inteligencija je ključna komponenta za efektivno rukovodstvo. Sposobnost da dobro poznajete sebe i svoje emocije, ali i da budete svjesni ponašanja i reakcija u svakoj situaciji, moćno je oružje za vođenje tima.

Biti svjestan svojih ili tuđih emocija, razumijevanje i odgovaranje na njih, prevazilazi stres u trenutku, a znanje da vaše riječi i djela imaju efekte na druge, opisano je kao emocionalna inteligencija, prenosi Inc.com.

Koliko je EI važna pokazuje sljedeći primer – Lider koji nema emocionalnu inteligenciju nije sposoban da efektivno usmjerava potrebe, želje i očekivanja onih koje vodi. Lideri koji reaguju isključivo vođeni emocijama bez razmišljanja, mogu da naprave nepovjerenje među svojim zaposlenima i ozbiljno da naruše poslovne odnose.

Emocionalna inteligencija koja se tiče rukovodstva sastoji se od pet spobnosti: svijest o sebi, samoupravljanje, empatija, upravljanje odnosima i efektivna komunikacija.

Samo-procena odnosno svijest o sebi
Definiše se kao sposobnost da se prepoznaju sopstvene emocije, snage, slabosti, vrijednosti i pokretači  i razumijevanje njihovih uticaja na druge.
Bez odraza nas samih ne možemo da razumijemo ko smo, zašto pravimo određene izbore, u čemu smo dobri, i gdje smo “tanki”. Da bismo dostigli naš maksimalni potencijal, moramo da budemo uvjereni u to ko smo… Oni koji duboko razumijeju ko su i šta bi željeli da rade, mogu da napreduju.

Samoupravljanje
Odnosno disciplina. To uključuje kontrolu ili preusmjeravanje emocija koje nas remete i prilagođavanje promjenama, a sve u cilju da se tim kreće u pozitivnom pravcu.
Lideri ne mogu sebi da priušte da ne budu smireni, jer smirenost je zarazna, isto kao i panika.Jednom kada preuzmete ulogu vođe, ne možete sebi da priuštite da paničite kada sve postane stresno. A takvih situacija ima mnogo. Kada ostanete smireni i pozitivni, možete trezveno da razmišljate i da jasno komunicirate sa svojim timom.

Empatija i saosjećajnost
Empatija je sposobnost “da budete u nečijoj koži” i da razumijete kako se taj neko osjeća ili zašto reaguje tako kao reaguje u određenoj situaciji. Emocija koju osjećamo kao odgovor na patnju je ono što nas motiviše da pomognemo. Što se više povezujemo sa drugima, bolje ćemo razumjeti šta ih motiviše ili uznemirava.

Upravljanje odnosima
Ne možete da napravite bliske odnose sa drugima ako ste rastrojeni. Mnogi od nas imaju porodice i obaveze, ali uspostavljanje i održavanje zdravih i produktivnih odnosa je esencijalna stavka kod onih koji žele da dosegne višu emocionalnu inteligenciju.
Morate imati sposobnost da komunicirate efektivno i da upravljate odnosima kako treba, da biste vodili tim u željenom pravcu.

Efektivna komunikacija
Studije pokazuju da efektivnu komunikaciju čini 7% reči koje izgovorimo i 93% ton i govor tijela. Nerazumijevanje i manjak komunikacije obično je u osnovi problema većine ljudi. Ako uspješno ne razmjenjujemo informacije to može da vodi do frustracije, konfuzije i loših vibracija među zaposlenima.
Dobra komunikacija je ključ povezanosti među zaposlenima i širi osjećaj svrhe.

Emocionalna inteligencija je moćan alat “odgovoran” za dostizanje ciljeva, poboljšava kritične poslovne odnose, i gradi zdravo i produktivno poslovno okruženje i organizacionu kulturu.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *