Putin izbacuje dolar iz trgovine naftom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da treba da se prekine korišćenje strane valute u unutrašnjoj trgovini naftom.Putin je na sjednici komisije za razvoj toplotno-energetskog kompleksa naglasio da su takve transakcije zabranjene zakonom, ali u praksi “tarife za pretovar naftnih derivata i nafte u ruskim lukama Novorosijsk, Tamanj, Ust-Luga, Kozmino, Primorsk i drugim, ili su direktno utvrđene u dolarima ili su denominovane u dolare u onlajn sistemu, prenosi Tas.

“Ne razumijem gdje gledaju regulatrni organi?”, pita se predsjednik, ističući da je potrebno povećati ulogu rublje u transakcijama s drugim zemljama, uključujući i trgovanje proizvodima toplotno-energetskog kompleksa.

Ranije, 8. septembra, premijer Jermenije Ovik Abramjan je predložio da se pređe na rublju prilikom trgovanja strateškim proizvodima unutar Evroazijskog ekonomskog saveza. Sada se operacije između tih zemalja obavljaju u dolarima.

Zamjenik ministra privrede Turske Jildirim Adnan, u martu je rekao da bi plaćanja u okviru velikih investicionih projekata s Rusijom mogla da se obavljaju u rubljama i lirama.

Ministarstvo turizma Egipta 18. februara je odobrilo uvođenje rublje u obračune s Rusijom. Pored toga, u oktobru prošle godine, Rusija i Sjeverna Koreja su prešle na rublju u međusobnoj trgovini, podsjetio je Tas.

Bizlife

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.