Evo kako ulaže jedan od najbogatijih Slovenaca

Dodajte komentar

Janez Koprivec, jedan od najbogatijih Slovenaca, planira da investira pet miliona eura u pogon koji će proizvoditi gumene i plastične delove za novi model BMW-a.

“Godišnje će nam taj posao donositi pet miliona eura prihoda. Ali prvo moramo ulagati. Trebamo da izgradimo niz novih objekata i opremimo nove proizvodne linije. Gradićemo u Sevnici gdje smo 2003. godine kupili nekretninu bivše Jutranjke koja je otišla u stečaj. Dobićemo novih tri hiljade kvadratnih metara prostora i zaposliti 10 do 20 radnika. Investicija će biti vrijedna četiri do pet miliona eura, a dijelom će biti finansirana kreditom”, rekao je Janez Koprivec, direktor i vlasnik firme Siliko za Finance, prenosi Poslovni.hr.

Janez Koprivec, koji je već nekoliko godina na popisima najbogatijih Slovenaca, preduzetničku karijeru započeo je 1984. kada je sam sastavio prvu mašinu za brizganje plastike. Siliko sada ima 270 zaposlenih, uključujući 140 u Sevnici, dok su ostali u Vrhnici. U tom mjestu je uredio razvojni centar i premjestio manji dio proizvodnje.

Siliko oko 60 odsto proizvoda izrađuje za automobilsku industriju. Njihovi dijelovi uglavnom se mogu pronaći u njemačkim modelima automobila, a najveći tržišta su im, osim Njemačke, Češka, Austrija, Italija, Švajcarska i druge evropske zemlje, ali i Kina.

Danas njihovi dijelovi mogu biti ugrađeni i u Lamborghini i druge luksuzne automobile. “BMW nam je 2013. odobrio status sertifikovanog razvojnog dobavljača, što smo prošle godine dobili i od Volkswagena. Slovenija je u poređenju s na primjer Rumunijom, skupo mjesto za proizvodnju, tako da je njihovu prednost možemo prevladati samo znanjem i dobrom tehnološkom opremljenosšću. “Posljednjih godina sve što nam preostane, opet ulažemo. Dakle, za ulaganja koristimo cjelokupnu dobit i sva sredstva predviđena za amortizaciju. Od 2012. do ove godine, uložili smo 24 miliona eura. Pobjeđujemo samo ako ponudimo dobar proizvod za nisku cijenu”, rekao je Koprivec.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *