Kvartalni gubitak „Folksvagena“ poslije 15 godina

„Folksvagen“ je prijavio prvi kvartalni gubitak u posljednjih najmanje 15 godina pod uticajem afere manipulacije emisijama štetnih gasova iz dizelskih motora.

Njemačka grupacija saopštila je da je u trećem kvartalu zabilježila operativni gubitak od 3,48 milijardi eura.

Kompanija je ranije izdvojila 6,7 milijardi eura u periodu od jula do septembra za pokrivanje troškova nastalih usljed afere. „Folksvagen“ je priznao da je u 11 miliona automobila širom svijeta ugradio softver koji smanjuje štetne emisije na testovima.

Njemački gigant sada očekuje da će njegov godišnji operativni profit biti znatno manji od prošlogodišnjeg rekorda od 12,7 milijardi eura.

Ne računajući troškove prouzrokovane skandalom, ovaj proizvođač automobila očekuje da će ostvariti rast između 5,5 i 6,5 odsto, poslije povećanja profita za 6,3 odsto u 2014. godini.

„Folksvagen“ planira da umanji investicije za milijardu eura godišnje u svoju baznu automobilsku marku, koja će povući sa tržišta pet miliona automobila. Marka „Audi“, koja donosi oko 40 odsto profita grupacije, takođe će umanjiti planirane troškove.

Direktor marke „Folksvagen“ Matijas Miler rekao je da će kompanija možda morati da izdvoji više novca za mjere stabilizacije prodaje, ako ona bude narušena skandalom.

Capital.ba

Check Also

Ulcinj dobija fudbalski stadion tik uz Veliku plažu (foto)

Ulcinj će konačno dobiti fudbalski stadion, tik do Velike plaže i to na 25.000 metara …

Leave a Reply

Your email address will not be published.