Izlozba radova Jelene Djuraskovic u filijali CKB u Moskovskoj

Dodajte komentar

Radovi studentkinje magistarskih studija na Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja, Jelene Đurašković, od danas su izloženi u prostorijama Crnogorske komercijalne banke, flijala Moskovska, u Podgorici.

Jelena Đurašković је rođena 17.08.1990. godine u Beogradu. Diplomirala je 2014. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer – slikarstvo, u klasi prof. Dragana Karadžića. Studijski je boravila u Turskoj (Samsun) 2013/14. Jelena je do sada imala četiri samostalne izložbe i više grupnih izložbi i prezentacija.

Komentarisuci radove Jelene Đurašković, Dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti, je istakao da njeni radovi zaslužuju ozbiljne kritičke analize.

“Jelena ne koristi pretjeranu narativnost kako bi se dopala publici, već se opredijelila za apstrakciju, opredijelila se za čistu likovnost.  Njeni radovi podsjećaju na svjetlosne likovne i filozofske eseje”, istakao je dr Čilikov dodajući da je je fascinantna i tehnika samog njenog rada.

Stvaralačke impulse ova mlada umjetnica crpi u poniranju u dubinu svog bića, u samu nutrinu  i duhovnom umijeću osluškivanja vlastite duše pa je, po riječima mr Marije Mihaliček, istoričarke umjetnosti, slikarstvo Jelene Đurašković je oslobođeno podržavanja viđenog i deskripcije realnog svijeta, a usmjereno promišljanju ishodišta i misteriji čovjeka, rađanju, egzistenciji, smislu života.

„Njeno slikarstvo je slojevito, konteplativno, a njegova recepcija podrazumijeva promišljanje, pa se na njega može primijeniti poznata sintagma da umjetnost nije samo za gledanje, već da se o njoj misli.“, navela je mr Mihaliček.

U cilju razvijanja, podsticanja i promovisanja mladih likovnih stvaralaca, Crnogorska komercijalna banka je sa Fakultetom likovnih umjetnosti krajem februara ove godine zaključila Protokol o saradnji na osnovu kojeg će radovi studenata i saradnika fakulteta biti izlagani u poslovnici banke u Moskovskoj ulici.

FullSizeRender (2)

FullSizeRender (3)

FullSizeRender

IMG_7273

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *