Da su dio SAD-a, Njemačka i Švedska bile bi među siromašnijim saveznim državama

Dodajte komentar

Istraživanje američkih ekonomskih stručnjaka pokazalo je kako bi većina evropskih zemalja, da su u sastavu SAD-a, spadale među najsiromašnije savezne države, a kao referentna tačka uzet je prosječni godišnji dohodak građana.

Prosječni godišnji dohodak građana u SAD-u iznosi blizu 31.000 dolara.

Od Evropskih zemalja se iznad te cifre nalaze jedino Luksemburg sa 38.528, Norveška sa 35.208 i Švajcarska sa 35.083 dolara, a sve ostale zemlje se ne bi uspjele ni plasirati među najbogatije savezne države.

Naime, najsiromašnija američka država Mississippi sa 23.017 dolara prosječnog dohotka nalazi se iznad Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Poljske, Portugala, Slovenije, Španije i Velike Britanije.

Njemačka, vodeća ekonomska sila Starog kontinenta, sa srednjim godišnjim dohotkom od 25.528 dolara našla bi se iznad samo devet saveznih država Amerike. Države kao što su Colorado sa 35.830, Massachusetts sa 37.626 i Virginia sa 39.291 dolara, imaju veći prosječni godišnji dohodak od Njemačke.

Ipak, mnogi ovu analizu ne smatraju relevantnim pokazateljem životnog standarda građana, s obzirom na različite troškove života između američkih i evropskih država. Naime, životni troškovi u SAD-u daleko su veći nego u većini evropskih zemalja.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *