Vijesti iz SAD i Evrope kroje sudbinu nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte su porasle u očekivanju ekonomskih podataka iz SAD i Evrope, a nakon oštrog pada registrovanog prošle nedjelje zbog bojazni od prekomernih zaliha.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je devet centi na 44,69 dolara, a cijena sirove nafte “brent” za decembarske isporuke za tri centa na 48,02 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Tržište je, prema tvrdnjama analitičara, protresla prošlonedjeljna vijest o šestom po redu obaranju kamatnih stopa u Kini za posljednjih godinu dana, u trenutku kada je druga najveća svjetska privreda pogodjena usporavanjem, prenosi agencija Frans pres.

Centralna banka Kine je krajem prošle nedjelje snizila kamatne stope za 0,25 procentnih poena, obarajući takođe koeficijent obaveznih rezervi banaka.

“Ključni ekonomski podaci iz SAD o rastu porudžbina za trajnom robom, o bruto domaćem proizvodu (BDP) za treći kvartal, poslovnom povjerenju, kao i podaci o nezaposlenosti u Evropskoj uniji, odrediće ovonedjeljni karakter cijena nafte”, izjavio je analitičar kompanije EY, Sandživ Gupta.

Investitori će, takođe, blisko pratiti ovonedjeljni sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed), koji bi trebalo da pruži novi uvid u planove te institucije vezano za podizanje kamatnih stopa, navodi francuska agencija.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *