Kineska komunistička partija donosi plan ekonomskog razvoja do 2020.

Dodajte komentar

Kineska komunistička partija počela je u danas ključni sastanak o finansijskim reformama i petogodišnjem ekonomskom planu. Centralni komitet, najveći od vladinih elitnih upravnih tijela s više od 200 stalnih članova do četvrtka će dogovarati 13. petogodišnji plan, nacrt za ekonomski i društveni razvoj u razdoblju od od 2016. do 2020. godine, pišeReuters.

“Pet godina od 2016. nadalje predstavljaju kritičnu fazu za uspostavu društva koje umjereno prosperira na svim područjima”, kaže se u saopštenju Politbiroa Centralnog komiteta iz srpnja ove godine. U njemu se takođe ističe da Kina ulazi u fazu “normalnog ekonomskog rasta, u kojoj se neće suočiti samo s fantastičnim strateškim mogućnostima, nego i sa složenim i velikim izazovima”, podsjeća DW koji takođe piše kako je suština novog plana novi model ekonomskog rasta.

DW podsjeća da je predsjednik Xi je u svom govoru održanom u maju objasnio da se želi poboljšati kvalitet i učinkovitost. Ekonomija bi ubuduće trebalo više da se temelji na domaćoj potrošnji, nego na investicijama i izvozu, rekao je Xi. On je takođe najavio reformu državnih preduzeća, no to neće značiti da će ona biti privatizovana. Plan predviđa polaganiji, ali zato održiviji rast, piše DW.

Sastanak se održava u okruženju rastuće zabrinutosti zbog usporavanja kineske ekonomije. Kina je u petak šesti put u manje od godinu dana smanjila kamatne stope. Monetarna politika drugog najveće svjetske ekonomije je najlabavija od finansijske krize 2008/09. jer se očekuje da će rast ove godine biti ispod 7 posto, što je najsporije u proteklih 25 godina.

Kineska ekonomija je u trećem tromjesečju porasla 6,9 posto ma godišnjem nivou, prema podacima objavljenima prošle nedjelje.

Državna novinska agencija Xinhua je kratko objavila da je sastanak, zvan plenum, počeo u Pekingu, bez ikakvih detalja. Nakon sastanka će agencija objaviti vijest, a detaljnije saopštenje se očekuje nedjelju dana kasnije.

Ipak, državni mediji su objavili niz detalja o tome što bi se na sastanku moglo dogovoriti.

Jin Zhongxia, izvršni direktor za Kinu u odoru Međunarodnog monetarnog fonda je za Shanghai Securities News rekao da će se Kina sve više oslanjati na međubankarsko tržište za određivanje depozitarnih i kamatnih stopa.

Dodao je i da će kineska centralna banka prilagoditi repo stope koristeći operacije na otvorenom tržištu i da će uticati na druge stope putem međubankarske stope Shanghai Interbank Offered Rate i obveznica.

Državna su istraživanja branila najnovije podatke o rastu. Tako je u službenim državnim novinama People's Daily pisalo da je sporiji rast razumna i neophodna pojava jer ekonomija prolazi prilagođavanje.

Premijer Li Keqiang je rekao da vlada nikada nije rekla da ekonomija ove godine mora rasti sedam posto, prema vladinim komentarima tokom vikenda.

Agencija Xinhua je u suboti objavila da je glavni ekonomista Narodne banke Kine Ma Jun rekao da će se finansijske reforme najvjerovatnije usredsrediti na četiri područja – inclusive finance, venture capital, internet finansiranje i zelene financije.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *