Euro prema dolaru potonuo 2,9 odsto

Dodajte komentar

Kurs eura je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice prema dolaru pao na najnižu nivo u dva i po mjeseca, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) poručila da bi mogla dodatno da olabavi monetarnu politiku.

Kurs eura prema američkoj valuti potonuo je 2,9 odsto na 1,1018 USD, najnižu vrijednost od početka avgusta.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, 1,3 odsto na 133,80 jena (JPY), najniži nivo u mjesec.

Dolar je ojačao prema jenu, pa mu je kurs skočio 1,7 odsto na 121,45 JPY, prenosi SEEbiz.

Najveći sedmični gubitak eura prema dolaru od maja posljedica je najave ECB-a da će njeni čelnici na sjednici u decembru razmotriti treba li da se uvode dodatne podsticajne mjere.

Kao što se očekivalo, čelnici ECB-a odlučili su na sjednici u četvrtak da ključna kamatna stopa ostaje nepromijenjena na rekordno niskojm nivou od 0,05 odsto. Predsjednik banke, Mario Draghi, poručio da će ECB u cijelosti sprovesti program kupovine imovine za 60 milijardi EUR mjesečno, a mogla bi ga i produžiti nakon planiranog završetka u septembru naredne godine.

“Tržišta su očekivala da bi Draghi mogao najaviti produženje programa kvantitativnog ublažavanja nakon septembra naredne godine, no on je otišao tako daleko da je čak najavio spremnost spuštanja kamatne stope na depozite banaka dublje u negativno područje”, rekao je trgovac u jednoj japanskoj brokerskoj firmi.

Mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike pritiska evropsku valutu. Analitičari Goldman Sachsa smatraju da je potencijal za dalje slabljenje eura vrlo značajan, pa procjenjuju da bi se njegov kurs mogao vratiti na najniže nivoe u 12 godina od oko 1,05 USD, na koliko se spustio u martu, ako ECB odluči dodatno da ublaži monetarnu politiku.

Analitičari Commerzbanke smatraju da će svaki uspon dolara vjerovatno dodatno pritisnuti američku centralnu banku, Federalne reserve (FED) da odloži povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Dalja apresijacija dolara trebalo bi FED dodatno da odvrati od podizanja kamata. Štaviše, tržišni učesnici više ne očekuju da će FED u dogledno vrijeme značajnije podići kamate”, kazao je analitičar u Commerzbanki Ulrich Leuchtmann.

Osim eura, prema dolaru je prošle sedmice znatno oslabio i švajcarski franak, jer se spekuliše da će švajcarska centralna banka morati da poveća negativne kamatne stope na depozite ako ECB dodatno olabavi monetarnu politiku.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *