Bankarski ombudsman: Procesuirano 57 prigovora

Dodajte komentar
Ilustracija

Bankarskom ombudsmanu se u prvih devet mjeseci ove godine obratilo ukupno 429 klijenata i žiranata, dok je procesuirano 57 njihovih zahtjeva za zaštitu finansijskih prava.

Bankarski ombudsman, Halil Kalač, saopštio je da je u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu ostvaren rast prigovora na banke i mikrofinansijske institucije (MFI) od 16 odsto.„Na taj rast su najviše uticali prigovori na Hypo Alpe Adria banku (HAAB), zbog primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure“, kazao je Kalač agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je taj Zakon Skupština usvojila krajem jula, kako bi se od valutnog rizika zaštitili korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima, jer su njihova dugovanja po osnovu rasta kursa višestruko uvećana.

„Ta dugovanja su narasla toliko da oni nijesu mogli i danas ne mogu redovno ili uopšte da izmiruju mjesečne rate kredita“, rekao je Kalač.

On je objasnio da se radi o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima koje je odobravala HAAB 2007. i 2008. godine, koji su, pored ostalih sredstava, obezbijeđeni i hipotekom.

Kalač je podsjetio da je HAAB bila obavezna da u roku od 30 dana od stupanja na snagu Zakona obavi konverziju duga u eure na dan potpisivanja ugovora i svakom klijentu dostavi stanje duga na dan 31. avgusta.

„Banka je bila obavezna da u roku od 45 dana, odnosno do 6. oktobra, dostavi klijentima korisnicima tih kredita ugovor sa planom otplate“, naveo je Kalač.

On je dodao i da su Zakonom obuhvaćeni svi korisnici tih kredita.

„HAAB je saopštila da smatra da Zakon ne obuhvata one klijente čija je dugovanja banka ustupila ili prodala drugim licima. To je izazvalo zabunu i negodovanje kod te grupe klijenata, koja spada u najranjiviju kategoriju korisnika“, kazao je Kalač.

On je saopštio i da je značajan broj klijenata prigovorio HAAB da ne primjenjuje Zakon i da je značajnom broju korisnika tih kredita dala netačne podatke duga na dan 31. avgusta, što su utvrdili sudski vještaci finansijske struke.

Kalač je podsjetio da Centralna banka (CBCG) obavlja nadzor i kontrolu primjene Zakona i da je obavezna da Skupštini dostavi izvještaj o tome najkasnije 60 dana od isteka njegove prmjene.

Bankarski ombudsman je, kako je kazao, u prvih devet mjeseci procesuirao 57 zahtjeva za zaštitu finansijskih prava klijentata i žiranata, od čega se na rad banaka odnosilo 54 prigovora, a ostatak na rad MFI.

Od prigovora klijenata koji su procesuirani 29 se odnosilo na kredite, odnosno dug, kamate, reprogram, aktiviranje hipoteke i provizije. Na račune se odnosilo 12 prigovora, na kartice šest, a na depozite dva.

„Od ukupno osam pokrenutih postupaka žiranata, najveći broj se odnosio na blokade ukupne zarade ili penzije, tekućeg računa i overdrafta«, objasnio je Kalač.

On je saopštio da su 54 procesuirana prigovora pokrenuta po zahtjevima građana, a tri na zahtjev društava ograničene odgovornosti. Od ukupnog broja, 49 prigovora su podnijeli klijenti, a osam žiranti.

Najviše procesuiranih prigovora, njih 28, odnosi se na klijente i žirante iz Podgorice. Ostale su podnijeli klijenti i žiranti iz Nikšića, Bara, Bijelog Polja i Berana.

„Iz strukture procesuiranih prigovora klijenata i žiranata banaka i MFI, po godinama sklopljenih ugovora o kreditu, većina se odnosi na period kreditne ekspanzije od 2006. do 2009. godine. Najviše prigovora bilo je iz 2008. godine, ukupno 14, 2007. godine sedam, 2006. godine četiri i 2009. godine pet“, rekao je Kalač.

Od ukupno 57 pokrenutih postupaka, okončano je 47, dok je deset u toku.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *