Po šesti put ove godine, kineska centralna banka smanjila kamatne stope

Dodajte komentar

Kineska centralna banka je kao protivmjeru za usporavanje ekonomije i sve izraženiju deflaciju, po šesti put ove godine smanjila kamatne stope, javlja Bloomberg.

Izvještaj o stanju kineske ekonomije za treći kvartal stigao je u ponedjeljak i ukazao na najsporiju stopu ekonomskog rasta od globalne finansijske krize 2009. godine.

Odlukom People Bank of China donesenom u petak koja na snagu stupa u danas, kamatna stopa na godišnjem nivou smanjena je na 4,35 posto s dosadašnjih 4,6 posto. U pogledu kamata na depozite, stopa je s 1,75 posto smanjena na 1,5 posto, a smanjene su i obavezne rezerve banaka.

Iz centralne banke su kazali da će smanjivati obavezne rezerve za veće banke kako bi se na taj način stimulirala ekonomska aktivnost, tako što će davanje kredita učiniti bankama lakše i jeftinije.

Istovremeno smanjenje kamata i bankovnih rezervi nije dobar znak

Sve do ljetos, kineska centralna banka vrlo je rijetko istovremeno smanjivala kamatne stope i obavezne bankarske rezerve. Takvu kombinaciju odluka donijela je krajem avgusta, uslijed žestoke rasprodaje kineskih dionica i rastućoj zabrinutosti o stanju ekonomije nakon iznenadnog devalviranja yuana, piše Wall Steet Journal.

“Ovaj potez znak je da je ekonomija u lošem stanju”, kazao je viši funkcioner kineske centralne banke. “Dobit mnogih kompanija značajno se smanjila i to je ključan razlog za donošenje ovakve odluke.”

Priprema za sastanak MMF-a

Centralna je banka najavila da će od subote ukinuti kontrole na stope za depozite i dozvoliti finansijskim institucijama da same odluče kolike će kamate  štedišama.

Odluka je donesena uoči sastanka Međunarodnog monetarnog fonda, zakazanog za sljedeći mjesec, na kojem će se ponovo odlučivati o ulasku kineskog yuana u u košaricu valuta. “Ovaj potez predstavlja uklanjanje jedne od posljednjih prepreka za zadovoljavanje tehničkih kriterijuma koje je definisao MMF”, komentarisao je Eswar Prasad, profesor Cornella.

Telegram

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *