Moreno: Ne gledajte na komercijalne banke kao na neprijatelje

Dodajte komentar

Bankarski i realni sektor ne korenspondiraju i to je problem koji traje već pet kriznih godina, ocijenjeno je na panelu “Uloga finansijskog sektora u razvoju privrede”, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore PKCG.

“Privreda često nema upliva u finansijske tokove, a kada ima, onda je to pod nepovoljnim uslovima. Visoka cijena finansijskih sredstava, koja se ogleda kroz kamatne stope, određuje tržišnu poziciju crnogorskih preduzeća u odnosu na konkurenciju”, konstatovao je potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić, koji je bio moderista panela.

Sa Saveljićevom konstatacijom da banke u regionu znaju šta rade, jer posluju vodeći se profitom uvijek oprezno, kalkulišući rizik plasmana sredstava, nije se saglasio Zoran Petrović, predsjednik Izvršnog odbora Raiffeisen Bank Beograd.

On je rekao da upravo cifre bankarskog sektora od devedesetih na ovamo pokazuju da nijesu znale šta rade i tako izazvale krizu koja je prisutna i sada.

“Naravno da je bankarski sistem konzervativan. Pogledajte naš investicioni ambijent – visoka kamatna stopa je njegov odraz. Smatram da će profitabilnost bankarskog sektora u godinama koje slijede biti mršava, tako da nije pametno investirati u njega”, rekao je Petrović.

Dodao je da je sve manje kreditno sposobnih klijenata banaka, a godine u kojima se najavljuje rast ekonomije od dva osto ne doprinose poboljšanju situacije.

“Bez stvaranja bolje investicione klime i većeg rasta u EU nema dinamičnog rasta u regionu, a time ni smanjenja nezaposlenosti”, smatra on.

Đulio Moreno, direktor EBRD za Crnu Goru, istakao je da je pogrešno shvatanje da je kamatna stopa glavni problem realnog sektora da dođe do sredstava. Pravi je problem, smatra on, pravljenje isplativih poslovnih modela, projekata koje banke mogu da podrže.

“Ne gledajte na komercijalne banke kao na neprijatelje, već kao partnere koji su tu da vam pomognu da projekti ne propadnu”, poručio je privrednicima Moreno.

Profesor Milan Lakićević sa Ekonomskog fakulteta smatra da je potrebno da se u regionu veća pažnja posveti regulaciji finansijskog tržišta, povećanju stepena transparentnosti finansijskih izvještaja i saglasio se sa Štiglicovim stavom da je potrebno formirati komitet za bezbjednost finansijskih proizvoda.

On je naglasio da realni sektor mora da obezbijedi izvore finasiranja za svoj rast i razvoj.

Rudolf Ertl, član Nadzornog odbora Viena Insurance Group, govorio je o doprinosu sektora osiguranja i njegove kuće stabilnosti ekonomija u kojima posluju, kroz obezbjeđenje baze za nesmetano poslovanje.

Ocijenio je njihove plasmane u državne obveznice, infrastrukturu i biznis sigurnim investicijama.

Milorad Katnić, predsjednik Odbora direktora Societe Generale Montenegro, rekao je da su banke srce ekonomija regiona.

“Međutim, ako srce nije dovoljno jako, onda ni cio organizam nije zdrav. Nivo loših kredita NPL je bolest tog organizma, jer iznosi od 15 do 25 odsto. To znači da je svaki četvrti kredit koje banke izdaju nenaplativ”, rekao je Katnić, dodajući da je u Crnoj Gori procenat NPL-ova pao na 16,5, ali da u regionu prosječno iznosi 15,7.

Država, kazao je, treba da utiče na ispunjenje ugovornih obaveza po kreditima, putem efikasnijih sudskih sporova i rješavanja bankrota. Time će doprinijeti efikasnosti ekonomskog sistema.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *