Vlada blizu dogovora sa A2A

Dodajte komentar

Crna Gora je veoma blizu potpisivanja sporazuma sa italijanskom kompanijom A2A, u vezi daljeg upravljanja u Elektroprivredi, saopštio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

On je u intervjuu italijanskoj agenciji Nova, prilikom posjete Rimu, kazao da su se italijanska kompanija i naša vlada, u poslednjih nekoliko dana dogovorile o osnovnim principima koji će, najkasnije do 15. decembra, voditi proces izrade novog višegodišnjeg sporazuma za upravljanje energetskom kompanijom, čijih 41,7 odsto akcija posjeduje A2A.

Prema nacrtu sporazuma, A2A će zadržati upravljanje u EPCG, a Marković je dodao da su se dvije strane dogovorile o mogućoj put opciji, prema kojoj je Vlada preuzela obavezu da u slučaju nepredviđenih ekonomskih rizika otkupi akcije društva za 250 miliona u sedam godišnjih rata. Sporazum sa A2A mogao bi, kako je saopštio, da podstakne više italijanskih investicija u energetskom sektoru, prije svega u oblasti obnovljivih izvora energije.

– U toku su projekti za izgradnju nekoliko hidroelektrana, kao što su, na primjer, oni na rijekama Morači, Komarnici i Tari. Sa vodotocima manjeg obima imamo potencijal koji varira između 300 i 400 megavata, naveo je Marković i dodao da nije u pitanju samo „zelena energija”, već i ugljovodonici.

– Podgorica namjerava da eksploatiše naftu i gas iz Jadranskog mora, po uzoru na susjednu Hrvatsku naglasio je Marković.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *