Slučaj Zavala: Za 200 hiljada dobili imovinu vrijednu 16,5 miliona eura

Dodajte komentar

Predstavnike Strateks grupe boli odluka Privrednog suda da ruskom biznismenu Sergeju Polonskom, koji je gazdovao Zavala investom i njegovoj firmi Lessiron commertial, iz stečajne mase isplate 11,5 miliona eura duga po osnovu zajma iz 2007. godine, saopštili su „Danu” advokati Dragana Vojinović i Zoran Piperović.Zato se, kako su istakli advokati koji zastupaju Polonskog, i javljaju pod kišobranom izvjesne Strateks grupe, koja sa Zavalom invest u stečaju nema nikakve veze. Advokati Polonskog reagovali su na saopštenje Strateks grupe iz koje je saopšteno da nemaju nikakve veze sa, kako su naveli, malverzacijama koje je Polonski radio 2007. godine.

– Strateks grupa, pod čijim se nazivom javljaju, nema ništa sa pokušajem omalovažavanja sudskih odluka, ali zato imaju vlasnici Zavala investa Tadžikistanac Neil Emilfarb i njegovi kompanjoni Ukrajinci Igor Peljuhno i Igor Čepljugin, koji su u Crnoj Gori osnovali desetine fantomskih firmi kojima „zameću tragove”, navedeno je u sopštenju advokata.

Emilfarb, Peljuhno i Čepljugin su, po njihovim tvrdnjama, u Crnu Goru došli 2010. godine i napravili strategiju kako da se domognu vrijedne imovine na Zavali i za samo 200 hiljada eura kupili glavnog izvođača radova Monteru Montenegro, koja je tada od Zavale invest potraživala 4,5 miliona. Na taj način su za nikakve pare ušli na Zavalu. Iste godine su, tvrde advokati, pod sumnjivim okolnostima pokrenuli parnicu pred kotorskim sudom protiv Zavale invest koja je Monteri Montenegro, na osnovu priznanja, van ročišta, predala imovinu vrijednu 16,5 miliona, iako je dug po sporazumu iznosio svega 4,5 miliona eura.

– Ta parnica će ostati zapamćena u istoriji kotorskog suda kao najbrže riješena i ekspresno opravosnažena. Ali, da ostavimo tužilaštvu da se bavi radnjama ove trojke i ocem i sinom Prelević, koji su ih zastupali pred nenadležnim sudom i budvanskim katastrom koji je svu imovinu upisao na treće lice navedeno je u saopštenju advokata.

Operisali preko fantomskih firmi

Advokati podsjećaju da je „trojka” 2011. godine sama tražila susret sa Polonskim u Moskvi, kada su potpisali memorandum o saradnji, a Polonski je, kako su naveli, bio spreman da učini sve samo da se projekat završi.

Ali zahtjev da im da i svoju vilu izazvao je revolt, a oni znaju kako su tada prošli, navedeno je u saopštenju.

Iste godine, kako tvrde, Polonski je pokušao da nastavi projekat na Zavali, ali je „trojka” uz pomoć svojih „interplanetarnih” advokata i partnera pokrenula fingirani stečaj u kompaniji Slav in da bi došli do Zavale invest.

– Jedna od njihovih firmi, kao što se i očekivalo, kupila je Slav in u stečaju, ali ne za 16,5 miliona, kako su lažno informisali javnost, već za 3,5 miliona i to uz pomoć Hipo Alpe Adrija banke koja im je ustupila taman toliko od svog potraživanja, što je posao za specijalno tužilaštvo naveli su Vojinović i Piperović ističući da su tom kupovinom dobili i Zavalu invest na koju je glasila graćevinska dozvola, koju su odmah prenijeli na Amiu, jednu od mnogih njihovih fantomskih firmi. Na kraju je, kako su naveli, uslijedio poslednji korak otimanja, stečaj na Zavali invest, koji je u toku.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *