Ovo je novi najbogatiji čovjek na planeti

Dodajte komentar

Svijet je dobio novog najbogatijeg čovjeka na svijetu.  Španski modni magnat Amancio Ortega preuzeo je titulu najbogatijeg od Billa Gatesa,

Sudeći po Forbesovom real time trackeru, koji prati pomjeranje novca ui realnom vremenu, vlasnik modnog lanca “Zara” preskočio je Gatesa sa bogatstvom od 79, 8 milijardi eura.

Ortega nije toliko poznat kao Gates koji je dugo godina bio najbogatiji čovjek na planeti ali se tiho uzdizao ljestvicama posljednjih nekoliko godina zahvaljujući svojoj kompaniji koja nastavlja sa dobrim rezultatima i konstantnim širenjem.

Službena Ortegina biografija kazuje da je rođen 1936. kao sin željezničara, a već s 13 godina počinje da radi u prodavnici odjeće. Svoj prvi butik otvara 1975. s tadašnjom suprugom Rosaliom Merom. Inače, Ortega slovi za vrlo tajnovitog poslovnog čovjeka koji se vrlo rijetko pojavljuje u medijima. Navodno je do sada dao samo tri intervjua. Rijetko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim radnicima u restoranu kompanije.

Izvor: Business Insider

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *