MANS: Vlada promoviše pljačku u interesu građana

Dodajte komentar

Izjava potpredsjednika Vlade Duška Markovića da će taksu na gorivo uvesti ponovo zakonom još jednom pokazuje da je izvršna vlast istrajna u kršenju Ustava i preuzimanju nadležnosti parlamenta, te da je odlučna u namjeri sprovođenja politike koja je suprotna javnom interesu i interesu građana Crne Gore, kazali su u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

“Ovo posebno jer je za uvođenje novih materijalnih obaveza građana potrebna kvalifikovana većina u parlamentu. Tako najviši predstavnici izvršne vlasti javno pokazuju da su odlučni da sa istom praksom nastave i ubuduće, umjesto da snose odgovornost za donošenje uredbe po kojoj su građane Crne Gore prethodnih mjeseci opljačkali za više miliona eura”, kazali su u MANS-u.

Podsjećaju da su odmah po podnošenju inicijative Ustavnom sudu ukazali da se radi o najjednostavnijem pravnom pitanju koje sudije Ustavnog suda mogu da riješe za par minuta i da su zbog toga u inicijativi predložili da Ustavni sud obustavi od izvršenja sve akte donešene na osnovu ove uredbe.

“Međutim, Ustavni sud očigledno nije postupio u interesu zaštite ustavnosti i zakonitosti i u cilju sprječavanja nastupanja nenadoknadivih štetnih posljedica. Umjesto toga, Ustavni sud je postupio po preporuci Vlade i zastao je sa postupkom čitavih pola godine, čime je omogućio da građani kršenjem Ustava od strane Vlade pretrpe štetu u iznosu od skoro 10 miliona eura”, ističu u MANS-u.

Štaviše, naglašavaju oni, da izvršna vlast može nekažnjeno kršiti Ustav i preuzimati nadležnosti drugih institucija ili potpuno kontrolisati druge institucije u realizaciji odluka kojima se pokrivaju troškovi loše politike i visoke korupcije, pokazuje i činjenica da Ustavni sud sada dodatno odugovlači sa dostavljenjem svoje odluke Službenom listu radi njenog objavljivanja i stupanja na snagu.

“Tako se nevršenjem službene dužnosti u Ustavnom sudu omogućava da neustavnom uredbom Vlada svakog dana i dalje od građana otima oko 50 hiljada eura”, kazali su u ovoj NVO.

Prema njihovim riječima, nevršenje službene dužnosti i prekoračenje ustavnih i zakonskih ovlašćenja koje za posljedicu ima višemilionsku štetu predstavljaju bitne elemente najtežeg oblika krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

“Zato posebno ponižavajuće zvuči navod Markovića da “pare nijesu pokradene i da su otišle u budžet” i da je to u interesu građana. Sličnu logiku imaju i narko bosovi sa kojima je ova izvršna vlast sarađivala, jer se i od njih nerijetko može čuti kako su radili u interesu građana, da su otvarali firme, zapošljavali građane i plaćali poreze i doprinose u državni budžet, kao i što je devedesetih godina prošlog vijeka državni posao sa švercom cigareta bio „u javnom interesu“ “, kazali su u MANS-u.

ističu da kršenje Ustava i zakona, posebno od strane onih koji su zaduženi da ih izvršavaju, nikako ne može biti u interesu građana, kako to prikazuje Duško Marković.

“Takvo postupanje može samo biti u interesu aktera korupcije i tajkuna čije interese ova Vlada zastupa i štiti. Zato još jednom pozivamo sve nadležne insitucije da zaustave dalje pljačkanje građana Crne Gore i da adekvatno reaguju na grubo kršenje Ustava i zakona. Takođe, smatramo da ni jedan poslanik Skupštine Crne Gore koji se zalaže za interese građana i poštovanje Ustava i zakona, nakon višemjesečne pljačke građana neće podržati zakon koji je najavio potpredsjednik Vlade Duško Marković. Želimo da vjerujemo da tajkuni i akteri korupcije koji su više puta pokazali da imaju većinu za donošenje odluka izvršne vlasti, ipak nemaju kvalifikovanu većinu u parlamentu Crne Gore”, poručuju u ovoj NVO.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *