Iskustva s Uberom u Hrvatskoj: Prevoz nije jeftiniji

Dodajte komentar

U Zagrebu se od juče taksi vožnja može naručiti i preko svjetski poznate aplikacije za pametne telefone Uber. Hrvatska je 62. država u kojoj Uber nudi svoje usluge, a u Zagrebu je dostupan UberX, preko kojeg svoje usluge prevoza mogu nuditi samo licencirani taksi vozači.

Kontroverzni UberPop, koji omogućuje svakom ko ima vozačku dozvolu i automobil da bude taksista, u Zagrebu nije dostupan i vjerovatno i neće biti jer to zakoni ne dopuštaju. Predstavnici Ubera najavili su da će prevoz preko njihove aplikacije u Zagrebu biti od 20 do 25 posto jeftiniji nego kod konkurencije pa su novinari Večernjeg lista juče to provjerili. Vozili su se s Uberom, i regularnim taksi Cammeom, Eko taxijem i Radio taxijem od Večernjeg lista do Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Uber je procijenio da će to koštati od 28(oko 3,6 eura) do 36 kuna(oko 4,7 eura), a na kraju je od konkurencije, na primjer Camea, bio jeftiniji samo 42 lipe(6 centi). Razlika u cijeni između Ubera i Exo Taxija te Radio Taxija ipak je bila ozbiljnija – 5,62(74 centa), odnosno 8,92 kune(1,17 eura).

Cijena starta Ubera u Zagrebu je osam kuna (1,05 eura), ako je vožnja sporija od 18 kilometara na sat naplaćuje se 50 lipa(7 centi) po minutu, a ako je brža, plaća se četiri kune(52 centa) po kilometru vožnje. Uberu od svake vožnje ide 20 posto, a vozaču 80 posto naplaćenog iznosa. Vozaču Eminu novinari su bili prvi klijent.

“Ulovili” su ga šest minuta nakon što je Uber proradio u Zagrebu. Nakon što ih je aplikacija spojila, dobili su obavještenje da vozilo stiže u roku pet minuta. No ipak je stigao za osam minuta. Emin im je objasnio da je još bio u stanu kad je dobio obavještenje o naručenoj vožnji te da bi mu trebalo manje od pet minuta da je bio u vozilu. On radi za prevozničku kompaniju koja ima desetak vozila, no nema svoj pozivni centar. Stoga su nekoliko vozila prijavili na Uber kako bi došli do dodatne zarade.

“Da radimo kao prije, ja bih sad išao u grad ne vozeći nikoga do mjesta gdje ima dosta pješaka da nekoga pokupim. A evo već sam došao s nekim novcem”, kazao je Emin.

Nakon završetka vožnje korisnik i vozač se međusobno ocjenjuju u rasponu od jedan do pet.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *