Kako će Apple i Google promijeniti auto industriju

Dodajte komentar

Budućnost automobila je u električnim vozilima sa baterijom piše sajt Quora. To je realnost. Za početak struja je jeftinija od bilo kojeg predloženog posrednika kao što su ćelije vodonika, zarobljeni uglenik, vještački benzin iz hidrogena ili dizel.  Skandal sa Volkswagenom je samo iznio nešto što su svi već znali, nije bilo moguće napraviti benzin ili dizel motor znatno boljim.

Električni automobili nadmašuju sve drugo. Oni su brži i efikasniji u pružanju električne energije nego automobili na gorivo. Evo šta kaže direktor Aston Martina: „Neizbježno je da se cijela industrija prebaci na električnu energiju jer je to najprihvatljiviji način da se kupcima pruži snaga koju oni očekuju.“

Da bi se napravio dobar električni automobil mnogo toga mora da se promijeni. Quora navodi sljedeće:

– Morate zaboraviti na prošlost i usredsrediti se na elektični auto visokih performansa. Trenutno se treba ugledati na Teslu.

– Treba baciti softvere za upravljanje motorom. Sva iskustva motora sa unutrašnjim sagorijevanjem treba prebaciti na jednosmjernu ili neizmjeničnu struju.

– Potrebno je postarati se za baterije i opremu.

– Sistem za kontrolu proklizavanja takođe mora otići u zaborav. Moć kontrole mora se okrenuti ka samim točkovima.

– Takođe je potrebno otarasiti se sistema skladištenja goriva i isporuke. Rezervoar, pumpe, sistemi za ubrizgavanje i tako dalje. Sve je to zastarjelo.

– Cijeli enterijer se mora izmijeniti promjenom motora i skalamerije oko njega.

Ovo je veliki preokret u automobilskoj industriji i potrebne su velike investicije. Svi inženjeri koji su radili sa motorima na unutrašnje sagorijevanje sada moraju prihvatiti da rade i uče od nule, ukoliko uopšte ostanu zaposleni.

Novi konkurenti kao što su Apple i Tesla će pobiti konkurenciju na ulicama u svakom pogledu. Dakle, firme koje su se prije bavile hardverom drugih stvari sada mogu raditi automobile u saradnji sa kompanijama koje će rješavati softver.

Ovo je i buduća taktika BMW-a, a njihovi modeli i8 i i3 su sada inferiorniji u odnosu na Teslu. Mijenjaju ramove i ostavljaju dosta starih stvari ali napreduju. Njihova strategija električnih komponenti motora do 2025. godine i dalje nema konkurenta za Teslu. BMW je jedna od inovativnih i prilagodljivih tradicionalnih motornih kompanija. Za sada oni nemaju zaradu od mijenjanja inženjera i proizvodnje. Za njih promjena nema smisla dok ne bude moranje.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *