Pejović obećao 5,4 miliona za Boksite do kraja mjeseca

Dodajte komentar

Radnici Rudnika boksita organizovaće novi zbor tek nakon razgovora sa Veselinom Pejovićem, čije će preduzeće Uniprom metal preuzeti imovinu te nikšićke kompanije, odlučeno je na jučerašnjem sastanku dijela zaposlenih sa sindikalnim predstavnicima Boksita.Do kraja mjeseca, kako je juče predočeno rudarima, Uniprom metal će uplatiti pare za imovinu Boksita, od čega će svim radnicima biti isplaćena potraživanja iz prvog isplatnog reda i povezan staž za protekle dvije godine.

Sindikalci su radnicima prenijeli detalje prošlonedjeljnog razgovora sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, koji im je kazao da će sa Pejovićem narednih dana potpisati ugovor o kupoprodaji Rudnika. Predsjednik Sindikata radnika Boksita Ilija Đilas rekao je radnicima da će veći broj od preostalih 188 boksitaša imati posao kod budućeg vlasnika.

-Jovanić nam je kazao da je sa Pejovićem pričao o broju radnika koje će uposliti i da se radi o većini onih koji se nijesu prijavili za socijalni program. Saopšteno nam je i da su kopovi Boksita u lošem stanju i da se moraju detaljno pripremiti za početak rada radi bezbjednosti onih koji budu uposleni, rekao je Đilas.

Radnike je zanimalo ko će konkretno raditi kod Pejovića, koji se ranije izjasnio da nema namjeru da preuzima bilo kojeg zaposlenog u Boksitima jer po objavljenom oglasu kupuje samo imovinu te firme, koju će platiti 5,39 miliona eura. Kako se čulo na jučerašnjem zboru, ukoliko Pejović pokrene eksploataciju rude u jami Biočki stan, tu će zaposliti jamske radnike Boksita, koji jedini u Crnoj Gori znaju taj posao.

– Ko će biti zaposlen, a ko višak, ne možemo znati dok sa Pejovićem ne obavimo razgovor, a to će biti tek kad potpiše ugovor o kupoprodaji i preuzme imovinu Boksita, što će se desiti krajem ovog mjeseca ili početkom narednog. Raspoloženje radnika je isto jer ne znaju šta će biti s njima u narednom periodu, ali će sindikati biti istrajni u pregovorima da svi budu zaposleni, kazao je Đilas.

Po riječima člana Izvršnog odbora Samostalnog sindikata Rudnika Iikole Žugića, Jovanić im je obećao da će posredovati na sastanku između predstavnika radnika i Pejovića.

– Predsjednik Privrednog suda je optimista po pitanju početka proizvodnje u Boksitima, kao i po pitanju zapošljavanja velikog broja radnika. Pošto nam je Pejović jedina mogućnot, ostaje nam da sa njim usaglasimo sve detalje -zaključio je Žugić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *