Putin igra na zlato – i pobjeđuje

Rusija nastavlja da povećava svoje zalihe zlata, što bi u budućnosti moglo pozitivno da se odrazi na njenu ekonomiju. S obzirom na to da se može očekivati „povratak“ inflacije u SAD, Japanu i evropskim zemljama, zlato će ponovo biti aktivnije razmatrano kao alternativa dolaru, piše Ingo Narat, analitičarka njemačkog lista Handelsblat, a prenosi Sputnjik.

 

„Sudeći po statistici (koju je predstavio Svjetski savjet za zlato), u posljednje vrijeme nijedna druga zemlja se nije tako odlučno bavila kupovinom zlata kao Rusija. Od početka prošle godine Putin je ’naručio‘ ni mnogo ni malo – gotovo 283 tone ovog plemenitog metala. Trenutna tržišna vrijednost ove količine zlata je 11 milijardi dolara“, piše list.

Analitičarka smatra da se takva slika potpuno uklapa u situaciju sa berzanskim zlatnim fondovima, podsjećajući da je Majkl Harnet, strateg banke Meril Linč, već dao „rizičnu izjavu i preporučio kupovinu zlata“.

„On očekuje da će sljedeće godine u SAD, Evropi i Japanu državni rashodi biti mnogo veći. Po njegovom mišljenju, to će dovesti do ’povratka‘ inflacije. Tada bi zlato ponovo moglo da izazove interesovanje“, navodi Handelsblat.

List smatra da kopni nada da će Uprava federalnih rezervi SAD ove godine povećati referentnu kamatnu stopu, zbog čega treba očekivati dalje slabljenje dolara.

„Zlato se često posmatra kao valuta alternativna dolaru. Cijena zlata raste, a američka valuta gubi pozicije“, naglašava Ingo Narat.

List tvrdi da će se berze ponovo okrenuti zlatu kao izvoru stabilizacije ekonomskog stanja.

„Vrlo je moguće da je Putin napravio unosan posao“, zaključuje analitičarka.

Izvor: Ekonomske vesti

Check Also

Da li će se pad kriptovaluta odraziti na klimu?

Ogromna potrošnja energije jedva se smanjila uprkos tome što je iznos u visini jednog triliona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.