Plagiraju i najveći: Apple mora da plati 234 miliona dolara zbog krađe patenta

Kompanija Apple će morati platiti 234 miliona dolara fondaciji Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) nakon što je izgubila bitku na sudu koja se tiče patenta.

Riječ je o patentu povezanim sa izumom koji povećava brzinu i efikasnost kompjuterskog procesuiranja. Iako je kazna velika, ona je ipak mnogo manja od one koja se predviđala, a to je čak 862 miliona dolara.
„Ovo je slučaj u kojem su pobijedili mukotrpan rad nasih univeryitetskih istraživača i integritet patentiranja i licenciranja otkrića„, izjavio je direktor WARF-a Carl Gulbrandsen.

„Porota je prepoznala o čemu se radi, a odluka je odlična vijest za izumitelje“, dodao je Gulbrandsen.

Sud je ustanovo da su Appleovi sistemi dizajna procesora A7, A8 i A8X bazirani na patentima WARF-a, a afera obuhvata iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plusi i nekoliko modela iPada.
„Vjerovali smo da je naša tehnologija ispred vremena. Gotovo dva desetljeća smo pokušavali predvidjeti kako kompjuteri danas trebaju raditi. Naš tim je uložio 11 godina rada da riješi ovaj problem“, rekao je istraživač Gurindar Sohi sa Univerziteta Wisconsin.

Apple će se žaliti na presudu.

„Iako nakon ovakvih presuda obično dolaze žalbe, mi se nadamo da ćemo nastaviti raditi s Appleom kako bismo zajedno riješili ovaj problem te izgradili jaču vezu između naše dvije institucije“, završio je Gulbrandsen.

Capital.ba

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *