Nakon niza skandala, Deutsche Bank otpušta veliki broj top menadžera

Dodajte komentar

Deutsche banka je najavila radikalnu reorganizaciju poslovanja kojim namjeravaju da srežu troškove, podignu profitabilnost i vrate joj ugled.

Reogranizacija poslovanja uključuje značajne kadrovske promjene u menadžmentu, prodaju Postbanke i osjetno smanjenje broja zaposlenih, među kojima je veliki broj top menadžera. Novi izvršni direktor John Cryan obećao je da će kompletno restrukturiranje biti završeno do kraja oktobra.

Iako je već ranije ovog mjeseca najavljeno da za posljednje tromjesečje očekuju neto gubitak od 6,2 milijarde eura, zbog otpisivanja na temelju strože regulative, nakon objave o sprovođenju resktrukturiranja i pojednostavljivanju poslovanja, dionice banke su skočile za više od 2,5 posto, javlja CNN Money.

Kao ciljevi reorganizacije, Business Insider navodi tri glavna cilja: pojednostavljenje menadžmentske strukture spajanjem odsjeka korporativnih finansija i globalnih transakcija u novi odsjek – Korporativno i investiciono bankarstvo, čime će se ukinuti 10 od 16 menadžerskih odbora.

Nadalje, Cryan se odlučio da se riješi svih kadrova koji su bili bliski s bivšim izvršnim direktorom Anshu Jainom, koji je otišao nakon niza skandala s malverzacijama s kamatnom stopom Libor i deviznim kursevima zbog kojih je banka platila kaznu od 2,5 milijarde dolara, a banka je navodno bila upletena u pranje novca u Rusiji.

Nova funkcija za bolje poštovanje regulative

Treći cilj reorganizacije odnosi se na davanje većeg prostora radnicima iz sektora regulative i primjene propisa po pitanju poslovanja banke. Uprava banke je donijela odluku o stvaranju nove funkcije, šefa regulative, koju će preuzeti Sylvie Matherat. Njen zadatak će biti suzbijanje pravnih troškova, kazni, optužbi, kršenja kapitalnih pravila i nanošenja šteta reputaciji banke zbog kojih je nagrižen profit.

U svrhu daljeg pojednostavljivanja strukture poslovanja, banka će spojiti odsjeke Prodaje i Trgovanje u jedan odsjek koji će se zvati Globalna tržišta.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *