Analiza Reutersa pokazuje da je Wall Streetu već pomalo dosta tehnoloških startupova

Dodajte komentar

Prošle su godine mnogi tehnološki startupovi izlaskom na berzu ostvarili izvrsne rezultate na Wall Streetu. No, čini se da je među investitorima počela rasti zabrinutost da će balon zvani Silicon Valley ubrzo izdušiti.

Prema analizi Reutersa, pet od 12 tehnoloških startupova Silicijumske doline, odnosno čak 42 posto onih koji su na berzi od ove godine, cijene dionica na berzi su pale ili se nalaze na granici vrijednosti koje su imale prije izlaska na berzu. U poređenju sa 2014. godinom, cijenu dionica koje su ispod ili na granici od one koja je bila prije IPO-a ima tek 24 posto od 29 startupova, koliko je izlistano lani.

Na Wall Streetu je nedvosmisleno došlo do promjene ulagačke klime zbog koje je mnogo kompanija odustalo od planiranog izlaska na berzu, a neke su, barem zasad, odgodile svoj IPO.

Nedavni primjer je Pure Storage, kompanija koja proizvodi rješenja za čuvanje podataka, čijih 3,1 milijarde tržišne kapitalizacije na IPO-u ranije ovog mjeseca odgovara procijenjenoj vrijednosti kompanije prije izlaska na berzu.

Promjena u investicionoj klimi stiže upravo u trenutku kada je startup za mobilna plaćanja Square, svakako jedna od trenutno najzanimljivijih kompanija procijenjenih na više od milijarde dolara na čijem je čelu osnivač i šef Twittera Jack Dorsey, američkim regulatorima prijavio IPO za ovu godinu. U svakom slučaju, Squareovu inicijalnu ponudu dionica biće zanimljivo za pratiti, pogotovo s obzirom na ne pretjerano ohrabrujuće komentare analitičara koje investitore odvraćaju od kupovine dionica.

Pogođeni svi segmenti IPO tržišta

Analiza Reutersa bazirana na podacima kompanija Ipreo i Pitchbooka te M&A baza podataka pokazuje da čak i kad se procjena vrijednosti startupova nakon izlaska na berzu poveća, povećanje je osjetno manje nego što bi to ranije bio slučaj.

Među kompanijama čije su vrijednosti rasle nakon tržišne kapitalizacije 2014. godine, prosječan porast njihove vrijednosti u odnosu na vrijednost prije IPO-a iznosila je oko 61 posto. Neke kompanije povećale su vrijednost i od tri, četiri i čak pet puta. Do sada, rast ove godine iznosio je 32 posto. Ipak, treba naglasiti da analiza ne uključuje osam kompanija koje su na berzu izašle  2014. godine, jer nema dovoljno informacija za izračunavanje njihove pred-IPO vrijednosti. Efekat sužavanja pogađa sve segmente na IPO tržištu, a dosta njih odgađa planove za izlistavanje na berzi, kažu bankari i analitičari.

Zasićenost venture kapitalista i tržišta

Reuters prenosi da promjenu u ulagačkoj klimi potvrđuju bankari, venture kapitalisti i investitori koji ulaze u posljednjim fazama razvoja startupova, i očekuju da će se ta promjena u nadolazećem razdoblju dodatno ubrzavati. Prema Reutersovoj analizi, situacija će se preokrenuti naglavačke svim vrućim tehnološkim kompanijama kojima u proteklih nekoliko godina nije nedostajalo investitora, pa su vrijednosti tih tvrtki procjenjivane na velike iznose i u skladu s tim, na IPO-u su tražile još veću tržišnu kapitalizaciju. Međutim, došlo je do zasićenja i venture kapitalisti više u istoj mjeri nisu voljni da učestvuju.

Neizvjesnost oko nadolazećih IPO-a

Pad vrijednosti na IPO-u ne znači nužno da je ugrožena dogoročna perspektiva kompanije. Na primjer, dionica kompanije Hortonworksa skočila je za 34 posto od cijene koju je imala prilikom IPO-a, nakon što joj je procjena vrijednosti kod izlistavanja srezana za 40 posto.

Niže procjene vrijednosti na tržištu dionica povlače za sobom pitanje o budućnosti kompanija kojih prema procjenama investitora ima oko 150, koje su najavile izlazak na berzu, a ne postoji dovoljno potražnje na tržištu koja bi ih podržala.

Dorseyjev Square izlazi unatoč trendovima

Uprkos ovim trendovima, neke će kompanije i u ovakvim tržišnim uslovima izaći na berzu, pogotovo ako su od 2013. prikupljale investicije koje sljedeće godine moraju početi davračaju. Dorseyjev Square je jedan od njih. U prijavi regulatorima za izlistavanje na berzi navedeno je da s IPO-om ciljaju na 275 miliona dolara, ali i to bi moglo proći ispod ovih očekivanja.

S obzirom da izvršni direktor Squarea Jack Dorsey paralelno s tom funkcijom obavlja istu dužnost  u Twitteru, analitičari smatraju da bi njegov rad na pola radnog vremena u Squareu mogao uticati na pad procjene vrijednosti kompanije koja trenutno iznosi 6 milijardi dolara.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *