Zašto je Ustavni sud oborio Uredbu o taksi za gorivo

Dodajte komentar

Vlada je preskočila zakonsku proceduru kada je taksu od sedam centi po litru goriva uvela kroz dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, jer se materijalna davanja građana mogu uvoditi isključivo zakonom, saopšteno je nezvanično Dnevnim novinama u Ustavnom sudu.

Ustavni sud je prije dva dana proglasio neustavnom dopunu Uredbe kojom je uvedena taksa za auto-put i reprezentativni sport.

Ovakva odluka suda donijeta je na osnovu člana 142 st. 3 Ustava, koji predviđa da se materijalna davanja građana mogu uvoditi isključivo zako nom, što Vlada u ovom slučaju nije uradila.

Odredba o materijalnom davanju ove vrste mogla je da se nađe u Zakonu o energetici ili Zakonu o sportu, a to nije predviđeno nijednim od ova dva akta.

“Odluka o neustavnosti podliježe daljoj proceduri u Ustavnom sudu i ne može se sa sigurnošću reći kada će stupiti na snagu”, rečeno je Dnevnim novinama.

Vlada spremna odmah da skine sedam centi

„U Vladi su spremni da odmah nakon objavljivanja odluke o neustavnosti u Službenom listu primijeni odluku, u skladu sa zakonom, bez obzira na obračunski period cijena goriva“, saopšteno je Pobjedi iz Vlade.

Cijene goriva usklađuju se, po formuli, svakih 15 dana, a počinje da važe u ponedjeljak na ponoć.

Vlada je spremna da odmah nakon objavljivanja u Službenom listu odluke o neustavnosti iz cijene goriva skine naknadu od sedam centi.

Dopunu Uredbe Vlada je donijela 16. aprila, a ona je stupila na snagu četiri dana kasnije.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić pozvao je juče Ustavni sud da odmah objavi odluku o neustavnosti u Službenom listu i zatražio da cijena goriva u narednih šest mjeseci bude najmanje 15 odsto niža nego što je danas, kako bi se građanima kroz energente vratio novac koji je neustavno uzet od njih.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *