Ugovor o hotelu Kraljičina plaža ponovo na Skupštini

Dodajte komentar
Kraljičina plaža

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela odluku o prihvatanju Aneksa br.1 Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Budvi, čime je kompaniji Adriatic properties odobreno produženje zakupa sa 30 na 42 godine, kao i smanjenje zagarantovane rente za hotel sa 500.000 na 350.000 eura.

“Takođe, prihvata se i prijedlog za sticanje prava vlasništva na najviše 66 apartmana i 90 godina zakupa zemljišta ispod apartmana”, kazali su u Vladi.

Opredjeljujući se da prihvati prijedlog partnera, Vlada je, ističu, imala u vidu izuzetno visok kvalitet investicionih ulaganja u građevinske objekte i opremu hotela Sveti Stefan i Miločer.

“Nesporna je činjenica da je zakupac, tokom dosadašnjeg perioda investicionog programa, investirao znatno veći iznos od ugovorenog i da je evidentno da će dodatno ulaganje u hotel Kraljičina plaža iznositi 54 miliona eura (od čega 27 miliona eura kroz kreditni aranžman sa EBRD-om). Ove činjenice jasno ukazuju da je neophodan znatno duži vremenski period od prvobitno planiranog, kako bi se obezbijedio adekvatan period za povrat uložene investicije”, ocijenjeno je na sjednici.

Podsjećamo da u julu poslanici Skupštine Crne Gore nijesu usvojili Vladinu odluku o Aneksu Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža. Tada Aneks Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža nije dobio potrebnu većinu jer je od 78 poslanika koliko ih je glasalo za bilo 38, protiv 25 i 15 uzdržanih.

Aneks Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža Vlada će ponovo uputiti Skuštini na usvajanje.

Ovaj aneks je Vlada Crne Gore usvojila na sjednici od 29. novembra 2012. godine.

Ugovor o zakupu hotela Kraljičina Plaža u Budvi zaključen je 31. januara 2007. godine.

Takođe, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o rezultatima pregovora Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, po osnovu tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom “Mamula“, sa predstavnicima kompanije Orascom Development Holding.

U okviru ove tačke Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom “Mamula” i prihvatila Ugovor o dugoročnom zakupu ovog lokaliteta, koji će biti dostavljeni Skupštini Crne Gore na odlučivanje.

Ugovorom je predviđen period zakupa od 49 godina, pri čemu zakupac ne može steći pravo svojine.

“Pored ostalog, definisana je investiciona obaveza zakupca od 15 miliona, izgradnja rizorta u skladu sa projektnom dokumentacijom koju odobrava zakupodavac, način poslovanja, kao i vraćanje lokacije i rizorta zakupodavcu po isteku perioda zakupa. Vizija projekta je da se obnovi tvrđava „Mamula“, uz očuvanje kulturnog nasljeđa i promovisanje istorijskog karaktera ostrva, čime bi se stvorila prestižna turistička destinacija, kao jedino ostrvo – hotel sa muzejskim prostorom u Crnoj Gori, kojim će upravljati direktno Orascom Development Holding”, kazali su u Vladi.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *