ECB: Podizanja kamata Feda moglo bi imate velike posljedice

Dodajte komentar

Podizanje kamatnih stopa američke centralne banje Federal Reserve moglo bi imati veće globalne posljedice nego u prošlosti jer se ekonomija promijenila i centralne banke imaju malo iskustva s podizanjem kamatnih stopa s nivoa blizu nuli, rekao je potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) Vitor Constancio.

 Tržišta u razvoju, posebno Kina, u do sada najvećoj mjeri su integrisana u globalnu ekonomiju, proizvodnje u različitim zemljama su više međusobno povezane, povećao se prekogranični tok novca i uputstva za budućnost su postale ključni instrumenti monetarne politike, rekao je Constancio, a prenosi Reuters.
“Istina je da u nedostatku presedana o tome kakav bi mogao biti globalni uticaj podizanja kamatnih stopa s nule od strane jedne velike ekonomije, analitičari tržišta i donosioci mjera nemaju puno izbora osim ‘učenja na iskustvu’,” rekao je Constancio.
Razilaženje monetarnih politika odražava razlike u osnovama u eurozoni i SAD-a, a tradicionalno je mišljenje je da to ne bi trebalo da stvori probleme.

“Ovaj bi put razilaženje moglo imati veće globalne posljedice nego u prošlosti”, smatra potpredsjednik ECB-a.

Izvor: Banka
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *