Putin: MMF da odobri tri milijarde dolara na ime duga

Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je juče Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa Ukrajinom i Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o pitanju otplate kijevskog duga Moskvi i u vezi sa prijedlogom da MMF odobri Ukrajini tri milijarde dolara dodatnog kredita.

Rusija je odavno stekla pravo na naplatu duga, ali nije preduzela ništa u vezi sa tim kako ne bi dovela ukrajinske partnere u nevolju i kako bi se izbjeglo pogoršanje ekonomskih prilika, izjavio je Putin na sastanku sa članovima Vlade, prenosi TASS.

„To što MMF ne želi da odobri dodatne tri milijarde Ukrajini za otplatu duga, već umjesto toga mijenja svoja pravila za određenu zemlju, praktično urušava sam sistem poslovanja MMF-a“, saopštio je Putin i dodao da strahuje da bi promjena pravila prema jednoj određenoj zemlji, mogla imati za rezultat slične promjene u nekim drugim.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da je prošle sedmice u Limi na sastanku sa ministrom finansija Ukrajine Natalijom Jaresko, Moskva samo potvrdila svoj stav da se dug Kijeva ne može tretirati kao komercijalni.

„Naglasio sam da je ovo dug jedne vlade prema drugoj, odobren u uslovima koji nisu tržišni“, navodi se u saopštenju ministra finansija.

Capital.ba

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.