Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarska razmatra oporezivanje stranih digitalnih divova

Važno je da strane kompanije koje posluju u Mađarskoj, a poslovanje temelje na digitalnoj ekonomiji doprinesu podjeli javnog tereta, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak na konferenciji koju je organizovala Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU – International Telecommunication Union).

Orban je dodao da digitalna ekonomija unutar Evropske unije najbrže raste u Mađarskoj i da je njen doprinos bruto domaćem proizvodu (BDP) zemlje dostigao 21-22 posto, a to je iznad prosjeka EU-a, prenosi portal origo.hu.

Digitalna ekonomija u Mađarskoj zapošljava 400 hiljada ljudi, odnosno 15 posto svih zaposlenih u Mađarskoj, naglasio je Orban. To svrstava Mađarsku na treće mjesto u Uniji, iza Irske i Finske, dodao je.

Pozivajući se na rezultate nedavno završene javne rasprave, Orban je rekao da Mađari žele da internet bude dostupan svima. Zato je Vlada pokrenula Nacionalni program digitalizacije koji će omogućiti da svako domaćinstvo do 2018- dobije širokopojasni pristup internetu, dodao je mađarski premijer.

Orban je posebno naglasio da strana digitalna poduzeća moraju dati svoj doprinos u raspodijeli javnog tereta: “… svi imamo iste obveze i zato je važno da inostrane kompanije koje imaju koristi od naše digitalne ekonomije takođeе doprinesu rastu sektora”.

Mađarski premijer predviđa da će uloga Centralne Evrope u digitalnom okruženju rasti te da će regija u idućih 10 do 15 godina biti motor rasta“, navodi državna informativna agencija MTI.

Banka

 

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *