Korak dalje NBS: Kamata oborena na 4,5%

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu smanji za još 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 4,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da je u septembru 2015. iznosila 1,4 odsto, saopšteno je iz NBS.

Kako je ocijenjeno, inflatorni pritisci i dalje su niski i potiču od niske inflacije u međunarodnom okruženju i niskih cijena primarnih proizvoda, kao i relativne stabilnosti kursa dinara kojoj doprinose popravljanje makroekonomskih performansi zemlje, a prije svega povoljna fiskalna i platnobilansna kretanja.

U prilog tome govori primarni fiskalni suficit u prvih osam mjeseci 2015. i potpuna pokrivenost tekućeg deficita platnog bilansa prilivom stranih direktnih investicija. Inflaciona očekivanja usidrena su u granicama cilja Narodne banke Srbije, a u slučaju finansijskog sektora i privrede ona su i niža od cilja od 4 odsto, dodaje se u saopštenju.

Dosadašnja relaksacija monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda, trebalo bi da utiču na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja početkom naredne godine, dok se njeno približavanje cilju od 4 odsto očekuje od sredine 2016, ocijenjeno je u saopštenju.

Izvršni odbor očekuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike kroz smanjenje referentne kamatne stope i postepeno smanjenje stope obavezne rezerve doprinijeti daljem snižavanju kamatnih stopa banaka na kredite, kao i oporavku kreditne aktivnosti.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *