Goldman Sachs upozorava na treći talas finansijske krize

Dodajte komentar

Analitičari američke banke Goldman Sachs upozorili su da će situacija u rastućim ekonomijama pokrenuti treći talas finansijske krize, piše Poslovni dnevnik.

“Povećana nesigurnost zbog slabijih rastućih ekonomija, niže cijene sirovina i potencijalno više američke kamatne stope podstiču novu zabrinutost o održivosti rasta cijena finansijske imovine, označavajući novi, treći talas globalne financijske krize”, stoji u istraživanju koje prenose američki mediji.

Prvi talas finansijske krize pokrenuo je slom američkog tržišta hipotekarnih kredita, drugi se manifestovao u Evropi u obliku dužničke krize, a ni upozorenja o ugroženosti rastućih ekonomija nisu nova.

Poslovni dnevnik navodi i oktobarsko istraživanje Deutsche banke u kojem analitičari ocjenjuju kako je teško očekivati da će se rastuće ekonomije brzo oporaviti, prije svega jer ne sprovode reforme.

“Vrlo ekspanzivna monetarna politika razvijenih ekonomija nagnala je mnoge ulagače da ulože na rastućim tržištima, ponajprije zbog prednosti u kamatnim stopama. U stvarnosti je takvo povoljno finansijsko okruženje pomoglo ekonomijama u nastajanju da ostave svoje rastuće ekonomske slabosti”, citira Poslovni dnevnik analitičare DB-a.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *