CBCG: U toku kontrola u Hypo Alpe Adria banci

Dodajte komentar

Kontrola Centralne banke oko primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure u toku je u Hypo Alpe Adria banci, saopštili su Pobjedi iz ove institucije i naveli da će rezultat dostaviti Skupštini Crne Gore.

„Centralna banka Crne Gore vrši kontrolu kod banke u cilju ocjene postupanja banke u skladu sa zakonom. Obaveza Centralne banke je da nakon sprovedenog postupka kontrole dostavi Skupštini Crne Gore izvještaj o nadzoru nad sprovođenjem zakona. U tom izvještaju biće konstatovane sve relevantne činjenice koje su utvrđene u postupku nadzora“, rekli su Pobjedi iz CBCG.

Oni su obećali da će javnost nakon toga na adekvatan način biti informisana o svim bitnim aspektima primjene ovog zakona.

Socijaldemokratska partija juče je pozvala Centralnu banku i druge nadležne institucije da objasne zašto se u cjelosti ne sprovodi Zakon o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure. Predstavnici SDP-a su od nadležnih državnih institucija tražili da saopšte da li je bilo eventualnih opstrukcija prilikom primjene zakona, koja je trajala 45 dana.

Zakonom je bilo predviđeno da banka nakon konverzije kredita u eure obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Taj obračun banka je trebalo da ponudi korisnicima kredita u roku od 45 dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *