Novi šok za naftu – iznenadni dubok pad

2 komentara

Cijene nafte su u Aziji porasle, nakon oštrog pada iz prethodnog dana podstaknutog zabrinutošću zbog prezasićenosti globalnog tržišta.

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 0,7 odsto, na 47,43 dolara, dok je sirova nafta “brent” za novembarske isporuke koštala 0,88 odsto više, odnosno 50,3 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Nakon prošlonedeljnog rasta od devet odsto, cijene obije vrste nafte su juče oštro pale, pri čemu je WTI izgubila oko pet odsto vrijednosti.

Cijene WTI i “brenta” su se nedavno oporavile sa šestogodišnjeg minimuma, registrovanog krajem avgusta, usljed pada očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) ove godine podići troškove zaduživanja, što je uticalo na obaranje vrijednosti dolara.

Analitičari, međutim, tvrde da će poskupljenje nafte biti ograničeno, jer tržište ostaje prezasićeno, a prognoze sporijeg rasta globalne privrede za ovu i narednu godinu ne idu naruku potražnji nafte.

“S obzirom na niz pritisaka sa kojima su cijene nafte sada suočene, od usporavanja kineske privrede do jakog dolara, čini se da možda nije razumno očekivati da će se cijene duže zadržati na ovom nivou”, navodi se u komentaru britanske banke Barkliz.

B92

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *