Šest ideja koje će uskoro promijeniti svijet

Magazin BBC objavio je listu ideja koje će uskoro promijeniti svijet. Ovo su samo neke od najzanimljivijih.

Vozila na vodonični pogon

Trenutno najveći problem u punoj realizaciji ove ideje predstavlja nedostatak pumpi. Britanska akademija za nauku i tehnologiju radi na rješenjima koja će omogućiti da dvolitarska boca vodonika pokreće prosječno privatno vozilo.

Supersonični vozovi

Kompresovani vazduh i indukcioni motori u vakumiranoj cijevi omogućiće da se supersonični vozovi kreću brzinom većom od 1.200 kilometara na sat.

Internet za sve ljude na planeti

Ilon Mask trenutno čeka dozvolu američkih vlasti da u zemljinu orbitu pošalje 4.000 manjih satelita koji bi omogućili internet pristup svim ljudima na zemlji, čak i onima koji žive u zabačenim krajevima planete.

Kamioni bez vozača

Mercedes-Benz sarađuje s kompanijom Peloton kako bi proizveli kamione kojima neće biti potrebni vozači. To smanjuje potrošnju goriva, kao i druge troškove.

Gašenje požara pomoću zvuka

Studenti iz SAD-a Set Robertson i Viet Tran osmislili su uređaj koji gasi požar pomoću zvuka. Ovo bi u budućnosti moglo da pomogne u lakšem gašenju šumskih požara, koji su u proteklim godinama bili veliki problem za mnoge krajeve svijeta.

Pokretni aparati za preradu vode

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 780 miliona ljudi trenutno nema pristup čistoj vodi. Kako bi se izborili sa ovim problemom, inovatori iz Velike Britanije su osmislili pokretni aparat za preradu vode.

Izvor: B92

 

Check Also

Osobe koje rade manje plaćen posao imaju veće šanse da u starosti imaju demenciju

Istraživači sa Univerziteta Kolumbijaustanovili su vezu između niskih plata u srednjim godinama i kognitivnog pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.