Notar ovjerio, Lepa Kata jeste založena

Dodajte komentar

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ponovio je da su stanovi u zgradi Lepa Kata u Podgorici založeni u korist “Uniproma”, a da su kvalifikacije vlasnika te kompanije Veselina Pejovića na račun njegove stručnosti “obične laži”.

“Bez želje da polemišem sa gospodinom Pejovićem, čovjekom koji zbog ljubavi prema metalima, kako sam kaže, može da neograničeno trpi finansijske gubitke, gomila neistine koje je izrekao zaslužuje komentar”, navodi Bojanić u odgovoru.Pejović je negirao tvrdnje Bojanića i poručio mu da u katastarskoj evidenciji treba da prepozna razliku da je zemljište odvojeno od zgrade.

Bojanić je naveo da je Pejović sredinom avgusta izjavio da je isplatio ratu od 13,9 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a.

“Kasnije se otkrilo da je taj novac obezbijeđen kreditom od Zapad banke, a novac se i dan-danas nalazi na eskrow (prelaznom, privremenom) računu iste banke i nije dostupan stečajnom upravniku KAP-a dok ‘Uniprom’ ne izda saglasnost. Dakle, još ništa od isplate kako je pompezno saopšteno na pres konferenciji sredinom avgusta”, kazao je Bojanić.

On je podsjetio da problem sa zgradom Lepa Kata nastaje 4. avgusta, kada je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić potpisao saglasnost za upis hipoteka drugog i trećeg reda, a notar sve “uredno” ispitao, utvrdio i ovjerio.

“Predmet saglasnosti je popis imovine stečajnog dužnika KAP-a na koju se odobrava upis hipoteke drugog reda u korist Zapad banke i hipoteke trećeg reda u korist Liye Morokhovske, a u svrhu odobravanja navedenog kredita ‘Unipromu’. I tu nastaje problem za vlasnike stanova i poslovnih prostora Lepe Kate. Tačka 8 ovog sporazuma definiše nepokretnost iz LN 5702 K.O. Podgorica III. Prva na redu za upis hipoteke je kat. parcela 4313, u naravi zemljište uz vanprivrednu zgradu, površine 121 metar kvadratni. Druga stavka glasi: kat.parcela 4314, ob jekat 1, u naravi zemljište ispod objekta, površine 4.592 kvadrata. Provjerom u Upravi za nekretnine, i u elektronskom registru, a i lično, utvrdio sam da parcela 4314 ne postoji, niti je ikada postojala”, kazao je Bojanić.

On je naveo da ostavlja stečajnom upravniku, notaru i Pejoviću da objasne kako se na spisku našla nepostojeća parcela, i da li se radi o grešci ili namjeri.

“Uprava za nekretnine je 10. avgusta 2015. izvršila izmjene u listu nepokretnosti 5702 na osnovu ovog sporazuma i u dijelu ‘Podaci o teretima i ograničenjima’ na katastarskoj parceli 4313, zemljište uz privrednu zgradu, upisala: ‘Uniprom dug 15,4 MIL usd, rok 12 mjeseci + zabrana prometa bez saglasnosti’, a na kraju spiska iste parcele: ‘društvena stambena zgrada hipoteka II I reda uz 588 /15 od 04.08.2015. povjerilac Zapad banka, dužnik Uniprom dug 15,4 MIL usd, rok 12 mjeseci+zabrana prometa nepokretnosti bez saglasnosti’, kao i ‘hipoteka III reda u korist povjerioca Liye Morokhovske’, uz iste, prethodno navedene uslove”, kazao je Bojanić.

Epilog ovog posla, tvrdi Bojanić, je da se vlasnicima stana ili poslovnog prostora, prilikom izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti, unosi zabilježba na stambenoj zgradi, navodi o kreditu i zabrana prometa nepokretnosti bez saglasnosti.

To, navodi on, stvara problem vlasnicima stanova i poslovnih prostora, ukoliko žele da prodaju, ili založe svoju imovinu.

“Što se tiče Pejovićevih ličnih kvalifikcija o meni, nemam što drugo reći nego da su sve zajedno ništa drugo do obične laži. Ostavljam ga da uživa u svojoj sreći, a lične uvrede neka dijeli sa onima sa kojima je navikao”, kazao je Bojanić.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *