Šest alternativnih načina za finansiranje sopstvenog biznisa

2 komentara

Prikupiti novac za vlastiti posao najčešće je jedan od najtežih zadataka u procesu, osim ako ste već dovoljno finansijski stabilni.

No, to ne znači da morate odustati od svojih ciljeva ili da nikada nećete imati finansijsku podlogu za početak svojih preduzetničkih izazova. Mashable je za primjer dao šest alternativnih izvora finansiranja kojima možete dobiti vjetar u leđa, ako i nemate investitora.

Ne idite s trenutnog posla dok ne počnete da zarađujete na svojem

Jedan od najsigurnijih načina da započnete svoj posao je da pokušate da zadržite sadašnji dok ne budete spremni da živite od sopstvenog biznisa. Ako nemate posao, možete pronaći privremeni, pa čak i ako on nema veze s onim čime namjeravate da se bavite.  Iako je na filmu lijepo vidjeti scenu revolucionarnog odlaska s omraženog posla, u stvarnom životu vam to može stvoriti poteškoće i pri plaćanju osnovnih režija.

Ne razbacujte se novcem

Čak i ako ste na dobrom putu da prikupite početni kapital, pazite i planirajte svoje sadašnje troškove. Ne kupujte nešto što vam ne treba ili što je izvan vaših mogućnosti. Takođe, kada krenete da sarađujete s potencijalnim zaposlenima ili naručiocima usluga/proizvoda, krenite malim koracima. Možda možete pronaći studenta za prve mjesece vođenja dokumentacije, ili ga plaćati honorarno, ili vam od opreme ne treba odmah najskuplji računar.

Reinvestirajte zaradu u posao

Nećete moći nakon mjesec dana da živite kao ‘bubreg u loju’. Kako bi se posao razvijao, na početku sve prihode koji se nađu kao ‘višak’ ponovno uložite u posao i njegovo širenje.

Uzmite manji zajam

Nakon što poslovanje postane dovoljno stabilno, lakše vam je pronaći prikladnu banku ili instituciju koja će vam dati zajam. Iako se svi boje takvih zajmova, činjenica je i da ga nećete dobiti ako banka ne procijeni da dovoljno dobro poslujete i da ćete novac moći uredno da vraćate.

Ne zaboravite na porodicu i prijatelje koji vam mogu pomoći

No, ako posuđujete novac od bliskih ljudi, to može biti i mač sa dvije oštrice. Posudite ga samo ako ste sigurni da ćete ga vratiti prema dogovoru, ili da ga ne posuđujete od nekoga ko će vam svako malo ‘ulijetati’ s nekim “savjetom”. Nepotrebno je izgubiti prijatelja zbog svađe oko posla.

Crowdfund

Iako nećete za svaki posao uspjeti da pronašete investitore, pokušajte. U svijetu su ovakve kampanje, prikupljanja sredstava od zainteresiranih investitora koji žele pomoći dobre poslovne ideje, sve popularnije.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • ne mozete uspesno raditi svoj posao ako vec radite na drugom mestu, to sam iskusio na svojoj kozi. Jedini pravi nacin finasiranja je kod banaka, ili kod rodjaka/priajtelja i sl. Sve ovo su manje sume, koje ne mogu da budu dovoljne. Steta je samo sto su kamate josh visoke, iako se smanjuju, ali to je malo

  • Sve su ovo dobre ideje za neko razvijeno drustvo. U Srbiji, a i u okruzenju, treba uloziti jos 10 puta vise truda i dovijati se na razne nacine, ako covek zeli da bude uspesan preduzetnik. Jos ako pri tome zeli i da posteno radi, muka je jos veca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *