Lažne Apple prodavnice: Zaposleni misle da rade u pravim

Dodajte komentar

Prvo put otkad postoji, novi model iPhonea ste ove jeseni mogli naručiti u Kini istovremeno kad i u ostatku svijeta. A nakon prvog dana primanja porudžbi, bilo ih je toliko da su građani Kine već bili na listi čekanja za isporuku dugu tri do četiri nedjelje.

I dok su mnogi Kinezi jednostavno otišli po novi iPhone u jednu od službenih prodavnica, drugi su kupili novi smartphone u jednoj od mnogih lažnih trgovina koje niču širom zemlje.

Prva lažna Appleova prodavnica otkrivena je još 2011. godine, ali to nije nikog spriječilo da se pojavi niz novih.

Samo u gradu Šenzenu, na jugu provincije Guangdongu, postoji više od 30 Appleovih prodavnica. A Apple tamo ima samo jednu službenu prodavnicu i pet autorizovanih trgovaca. Drugim riječima, većina prodavnica je lažna, iako prodaju prave Apple proizvode.

Mnoge prodavnice dizajnirane su tako da izgledaju identično kao prave. Prodavci nose plave majice kratkih rukava s logom Apple, a izloženi su iPadovi, iPhonei i Apple satovi. I to na isto izgledajućim drvenim stolovima kao i u originalnim prodavnicama.

Ni jedna lažna trgovina nije doduše ni do koljena poznatoj lažnoj Apple prodavaonici u Kunmningu, modernom centru južne provincije Yunnan. Ta je zloglasna prodavnica prvi put razotkrivena na blogu ‘BirdAbroad’, kojeg piše 27-godišnja Amerikanka Jessica Angelson koja je 2011. godine radila u Kunmningu za jednu zdravstvenu organizaciju.

Ona je poslije kratkog odlaska iz grada, nakon povratka otkrila da su otvorene tri lažne prodavnice. Sve su na logotipu imale ispisano ‘Apple Store’, dok originalne prodavnice predstavlja samo znak jabuke, bez ikakvog teksta.

‘Kopajući’ okolo, Angelson je otkrila da u cijeloj Kini postoje svega četiri Appleove prodavnice , od čega su dvije bile u Pekingu, a dvije u Šangaju. Krenula je zatim da priča sa zaposlenima u navodnom Appleu u Kunmingu i iznenadila se kad je otkrila da su oni bili uvjereni da rade u originalnim prodavnicama.

To u biti nije nimalo čudno, budući da izgledaju stvarno poput pravih. Iako je policija nakon istrage otkrila i zatvorila više od 20 lažnih prodavnica u tom gradu, one nastavljaju da se otvaraju širom zemlje, piše Business Insider.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *