Ferrari izlazi na berzu

Status Ferarija kao kompanije koja proizvodi automobile za najbogatije pojedince, mogao bi da poveća tržišnu vrijednost kompanije na prvoj inicijalnoj javnoj ponudi akcija (IPO) na čak 11 milijardi eura, javlja agencija Blumberg pozivajući se na izjave neimenovanih izvora upoznatih sa situacijom.

Vrijednost Ferarija bi mogla biti procijenjena na između 10 do 11 milijardi eura kada vlasnik Ferarija, Fijat Krajsler Automobili (FCA), proda 10 odsto udjela u toj filijali na Njujorškoj berzi, tvrde neimenovani izvori.

Kako dodaju isti izvori, raspon cijena akcija Ferarija će biti objavljen već danas, dok je njihova prezentacija potencijalnim kupcima predviđena za narednu nedjelju.

Generalni direktor FCA, Serđo Markione, koji je takođe direktor Ferarija, već mjesecima insistira na tome da ovaj brend treba da bude vrednovan kao proizvođač luksuzne robe, kao što su modne kuće Prada i Erme, a ne kao jedan proizvođač automobila.

Ferari, čijim će se akcijama trgovati na Njujorškoj berzi pod oznakom FRRI, prošle godine je registrovao profit prije oporezivanja od 693 miliona eura.

„Fijatove akcije dobijaju na vrijednosti poslije najave Ferarijevog izlaska na Volstrit. Čini se da je vremenski trenutak izlaska Ferarija na berzu povoljan“, izjavio je strateg kompanija IG Grup iz Milana, Vinćenco Longo.

Capital.ba

Check Also

Most Verige bi ugrozio status Kotora

Stručnjaci za zaštitu kulturnih dobara upozoravaju na moguće posljedice gradnje mosta Verige, ali i da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *