Raspisan konkurs za vizuelni identitet nacionalnog žiga

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane pojedince i grupe autora da do 8. decembra dostave konkursne elaborate idejno-grafičkog rješenja vizuelnog identiteta, odnosno žiga nacionalnog brenda Crne Gore.

Zadatak konkursa je, kako se navodi, izrada idejno-grafičkog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda, koga čine unikatni latinični ispis riječi Montenegro i znak, odnosno grafički simbol ili grafizam.

“Cilj konkursa je izbor originalnog idejno-grafičkog rješenja koje odražava posebnost i prepoznatljivost Crne Gore kao države i koji simbolizuje njene vrijednosti. Idejno-grafičko rješenje odražava način života, identitet, vrijednosti, posebnost, kapacitete i potencijale Crne Gore i omogućava komuniciranje sa domaćim i stranim javnostima u cilju izgradnje prepoznatljivosti države i njenog adekvatnog pozicioniranja u svijetu”, navodi se u oglasu.

Nacionalni brend u najopštijem obliku obuhvata kombinaciju različitih elemenata, a to mogu biti prirodne ljepote jedne države i bogatstva, turističke atrakcije, kulturna baština, tradicija i običaji, umjetnička djela, nacionalna kuhinja, domaći proizvodi, domaći reprezentativni, klupski i individualni sportovi i sportski klubovi, kao i prepoznatljivost države po određenom sportu i njihovim uspjesima. To može obuhvatiti i mitove, legende, istorijske događaje, istorijska mjesta, poznate i važne ličnosti iz istorije, ali i savremenog života određene države, karakteristike ljudi sa određenog prostora, tradicionalne starinske zanate, savremena otkrića i inovativna rješenja koja se vezuju za određenu državu, autohtone biljne i životinjske vrste karakteristične za određeno područje, manifestacije, festivale i događaje karakteristične za određenu državu.

Konkurs je međunarodni i otvoren je za sve pojedince i grupe autora, pri čemu je grupa autora dužna da imenuje jednog predstavnika. Na konkurs se mogu prijaviti sva preduzeća i pojedinci iz Crne Gore i inostranstva. Konkurs je anoniman i radovi se predaju pod šifrom.

Kandidat, kako je objašnjeno, može učestvovati sa više predloga, koji moraju biti predati kao posebni konkursni elaborati pod različitim šiframa, a rad mora biti izvorno djelo učesnika i ne smije biti ranije objavljivan u cjelosti, djelimično ili korišćen u druge svrhe.

Konkursno rješenje je žig koji mora da sadrži autorski ispis riječi Montenegro i grafizam, odnosno znakove/simbole koji će upotpuniti vizuelni identitet Crne Gore koji treba biti predstavljen i sadržan u odabranim pratećim elementima ispisa.

Autori treba da dostave zapečaćene koverte na adresu Ministarstva ekonomije, a rezultat konkursa će biti objavljen u roku od 30 dana od završetka konkursa.

Dostavljene radove će ocjenjivati stručna komisija po kriterijumu kreativnosti, prema kojem će se procijeniti da li ponuđeno rješenje na kreativan i inspirativan način predstavlja državu odnosno nacionalni brend i onemogućuje svaku zamjenu ili zabunu u pogledu identifikacije države, što može biti ocjenjeno do 30 bodova.

Kriterijum primjenljivosti, koji nosi do 30 bodova, provjerava da li je ponuđeno rješenje upotrebljivo u svim sredstvima za prenošenje poruke i ostvarivanje komunikacije.

Prema kriterijumu unikatnosti, koji nosi do 20 poena, utvrdiće se da li je ponuđeno rješenje jedinstveno, bez sličnosti sa postojećim oznakama brendova ili podsjećanja na druge brendove, dok se prema kriterijumu jednostavnosti, koji nosi isti broj bodova, procjenjuje da li je ponuđeni znak jednostavan za uočavanje, prepoznavanje i korišćenje.

Pristigla rješenja razmatraće sedmočlana komisija, koju će imenovati Ministarstvo ekonomije, dok će se za najbolje idejno rješenje dodijeliti nagrada od 2.000 eura.

Ministarstvo ekonomije zadržava pravo neprihvatanja ponuđenih predloga i ne snosi troškove za učešće autora u postupku nadmetanja i ima pravo da izabrano idejno rješenje koristi u cjelini ili djelimično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *