Najgori mjesec za hedge fondove u sedam godina

Dodajte komentar

Hedge fondovi su pretrpjeli najgore mjesečne gubitke od izbijanja finansijske krize 2008. – u avgustu su izgubili ukupno 78 milijardi dolara.

To je najveći mjesečni gubitak od oktobra 2008. – mjeseca koji je uslijedio nakon propasti Lehman Brothersa – pokazuju podaci Citija, piše Financial Times.“Jedino što je prolazilo je bila gotovina, a hedge fondovi toga nemaju”, kažu bankari.

Ukupna imovina industrije hedge fondova je na kraju avgusta iznosila 3,05 milijardi dolara, što je pad od 0,2 posto na godišnem nivou, prema podacima Citija. Njihova se imovina od 2008. udvostručila.
Hedge fondovi su u svojim počecima nastojali da zaštite ulagače od nestabilnosti na tržištima. Ali, kako se sektor razvijao, neki menadžeri odlučili su se na rizičnija ulaganja. U avgustu je tržište uzdrmano padom cijena dionica zbog usporavanja kineskog rasta, pada cijena sirovina i nestabilnostima na drugim tržištima u razvoju.
Podaci za septembar još nisu dostupni, ali mnogi u industriji očekuju ubrzanje pada cijena dionica i obveznica.
Posebno su pogođeni sektori koji su početkom godine bili popularni među hedge fondovima – obveznice s rejtingom smeća i američki biotehnološki sektor.  Nasdaqov biotehnološki indeks je od jula pao 20 posto.
Dionice i obveznice rudarskog sektora su takođe vrlo nestabilne, jer ulagači oprezno motre dugoročne trendove, posebno kada je riječ o bakru i nafti.
Izvor: Banka
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *