Ključni faktor koji određuje uspjeh start-upa

Dodajte komentar

Koji faktori najviše utiču na to da li će start-up uspjeti ili jednostavno nestati sa tržišta? Zbog čega i pored sjajne ideje, organizovanog tima, stabilnih izvora finansiranja i dobrog poslovnog plana novi biznisi propadaju?Na ova pitanja pokušao je da odgovori Bil Gros, osnivač poslovnog inkubatora Idealab u svom govoru na TED konferenciji, analizirajući 200 kompanija (100 kompanija koje su dio Idealab-a i 100 kompanija koje nisu), prenosi Mint.rs.

Posmatrajući 5 ključnih segmenata koji čine biznis – ideju, tim, poslovni model, finansiranje i tajming, Bil je u svoju analizu uključio kompanije čija se tržišna vrijednost danas mjeri milionima dolara (Instagram, Airbnb, Uber, Youtube CarsDirect, NetZero i Tickets.com), ali i biznis ideje koje nisu zaživjele poput Webvan, Kozmo, Pets.com i Friendster.

Najvažniji faktor je…
Odgovor je iznenadio i osnivača IdeaLab-a. Najvažniji faktor koji određuje uspeh jednog start-upa je tajming. Pravo vrijeme za pokretanje biznisa predstavlja kategoriju koja uspješne biznis modele razdvaja od onih manje uspješnih.
Na drugom mjestu nalazi se tim, dok se ideja, koju mnogi smatraju najvažnijom za uspjeh, nalazi na trećem. Biznis model i finansiranje zauzimaju posljednja dva mjesta.

faktori

Na pravom mjestu u pravo vrijeme
Bil Gros je svoje tvrdnje potkrijepio i konkretnim primjerima iz prakse, poput Airbnb i Uber-a.

Airbnb – odbijen od mnogih investitora, koji su ideju iznajmljivanja prostora potpunim strancima smatrali ludom, izašao je na tržište u jeku recesije kada je ljudima bio neophodan dodatni izvor prihoda. Sjajan tajming je, iz sličnog razloga, takođe imao i Uber.

Sa druge strane, Idealab je pokrenuo kompaniju pod imenom Z.com koja se bavila elektronskom zabavom. Sjajna ideja, dobar poslovni model, stabilni izvori finansiranja, svi elementi za uspjeh su bili tu – ali izlazak na tržište nije bio u pravo vrijeme. U tom periodu rasprostranjenost brzog interneta bila je premala (1999-2000 godina), a gledanje video sadržaja otežano. Kompanija je zatvorena 2003. godine, a samo 2 godine kasnije pojavio se Youtube. Iako bez poslovnog plana na početku, Youtube se pojavio u pravom momentu.

Dobar tajming ili ne?
Najbolji način da procijenite da li je pravo vrijeme za pokretanje biznisa, prema riječima Bila Grosa je da pokušate da iskreno odgovorite na sljedeća pitanja:

–   Da li je svijet spreman za vašu biznis ideju?
–   Da li su potrošači spremni za proizvod koji im nudite?
–   Da li je prerano u smislu da je ideja suviše napredna te da morate da edukujete potrošače?
–   Da li je zaista pravi momenat za novi start-up?
–   Ili je već prekasno, jer ima previse konkurencije u niši?

Kompletan govor osnivača IdeaLab-a na TED konferenciji možete videti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *