Stope PDV-a se neće mijenjati

Dodajte komentar

Stope PDV-a u Crnoj Gori neće se mijenjati kazali su juče Pobjedi iz Ministarstva finansija koje priprema predlog izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost.Izrada predloga zakona je u toku, a izmjene poreskih stopa novim zakonskim rješenjima nijesu predviđene. Evropski standard je da se osnovne životne namirnice oporezuju po sniženoj stopi, a u Crnoj Gori ta stopa iznosi 7 odsto. Novim zakonskim rješenjima nijesu predviđene izmjene zakona u dijelu koji se odnosi na oporezivanje određenih proizvoda sa snižene stope na opštu stopu (višu) saopštili su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje da li se pripremaju promjene PDV-a.

Opšta stopa PDV u Crnoj Gori je 19 odsto, u Srbiji je 20 odsto, Hrvatskoj, Švedskoj i Dankoj 25, Finskoj i Rumuniji 24, Grčkoj, Irskoj, Poljskoj, Portugalu 23 odsto.

Mediji su u julu ove godine najavljivali promjene u poreskim stopama navodno smanjenje stope za osnovne životne namirnice i ljekove, a povećanje za neke druge proizvode.

Po onome što su juče rekli Pobjedi u Ministarstvu finansija, od toga neće biti ništa.

Programom rada Vlade za četvrti kvartal ove godine predviđene su izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

U Ministarstvu su našoj redakciji kazali da se izmjene odnose na dodatno usklađivanje sa relevantnim propisima Evropske unije iz ove oblasti, odnosno direktivama. Usklađivanje će se, kako su objasnili, odvijati shodno dinamici predviđenoj u pregovaračkoj poziciji.

U Ministarstvu finansija su podsjetili da je u Srbiji opšta stopa 20 odsto i snižena 10 odsto, u Makedoniji je opšta 18 i snižena pet odsto.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *