Raiffeisen banci nije potrebna dokapitalizacija

Dodajte komentar

Raiffeisen Bank International (RBI) nije potrebna dokapitalizacija da bi povećala odnos adekvatnosti kapitala na 12 posto do kraja 2017., rekao je izvršni direktor austrijske bankarske grupe Karl Sevelda u ponedjeljak u razgovoru za WirtschaftsBlatt, prenosi mađarski portal portfolio.hu.

Banka ima “dovoljno vremena“ da postigne potreban odnos bez povećanja kapitala, smatra Sevelda. Najavio je da će Grupa prodati poljsku podružnicu početkom 2016. te širiti poslovanja na Iran čim budu ukinute sankcije za tu zemlju.

Mjere koje RBI namjerava da preduzme kako bi podigao kapitalnu adekvatnost s 10 posto, koliko je iznosila krajem 2014., na 12 posto do kraja 2017. uticaće na mnoga tržišta na kojima je banka trenutno prisutna – prvenstveno na ona na kojima ostvaruje niske prinose, traže visok nivo kapitala ili imaju ograničenu stratešku važnost.

Mjere uključuju prodaju podružnica u Poljskoj i Sloveniji te podružnice bankarstva Zuno.

Izloženost ruskom tržištu će biti smanjena, sa smanjenjem ponderisane rizične imovine za petinu do kraja 2017. (31. decembra 2014. rizična imovina vrijedjela je 8,4 milijardi eura).

Do kraja 2017. predviđeno je i smanjenje izloženosti u Ukrajini za oko 30 posto (31. decembra 2014. rizična imovina vrijedjela je 3 milijarde eura).

U Mađarskoj će se raditi na daljnjoj optimizaciji poslovanja. RBI je u februaru zatvorio dio svojih poslovnica u Mađarskoj, u skladu s odlukom da se fokusira na korporativne i premijum klijente, ali odlučni su da ostanu na mađarskom tržištu jer im je ono “previše važno” da bi od njega odustali.

Izvor: Banka

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *