Pejović traži novi rok za plaćanje

Dodajte komentar

Bord povjerilaca Kombinata aluminijuma, tokom maratonske sjednice juče popodne, nije usvojio izvještaj stečajnog upravnika Veselina Perišića, već ga je vratio na doradu, dok je vlasnik Uniproma Veselin Pejović od povjerilaca i stečajnog upravnika zatražio novi dodatni rok i povlastice za uplatu preostalih 13,98 miliona eura, koji su još na prelaznom računu u Zapad banci, saznaju “Vijesti”.Pejović tvrdi da KAP nije ispunio ugovorene obaveze, a glavni problem, prema informacijama “Vijesti”, je što u kompaniji fale zalihe vrijedne oko šest miliona eura i dio sad već bivše imovine KAP-a kod Gintaša, koju je prema zapisniku o primopredaji eksproprisao Glavni grad. Gazda Uniproma ponudio je sinoć stečajnoj upravi i povjeriocima dva predloga da se izađe iz ove situacije i naglasio da na njihov odgovor i odluku “može čekati samo do preksjutra”, tj. do srijede.

Prvi predlog Pejovića je da sa prelaznog, “escrow” računa u Zapad banci oslobodi u korist stečajne uprave KAP-a svega sedam miliona eura i da se odobri novi šestomjesečni rok za ispunjenje svih tačaka ugovorenih obaveza. On istovremeno predlaže da se preostalih skoro sedam miliona eura oslobodi u korist matične firme Uniprom kako ne bi morao da plaća mjesečnu kamatu od 110 hiljada eura. Prema drugom predlogu, Pejović traži da mu se odobri novi rok za plaćanje preostalog iznosa koji može biti dodatnih godinu, odnosno, koliko odluči Bord povjerilaca. On je iznoseći drugi predlog upozorio stečajnu upravu i glavne povjerioce da imaju u vidu da 1. januara 2016. ističe socijalni program za 550 radnika KAP-a, “a Uniprom nema dozvolu za rad da bi te radnike preuzeo”.

Svi članovi Borda povjerilaca su se saglasili da se o Pejovićevim predlozima ne mogu direktno izjasniti prije nego što čuju predlog Perišića i mišljenje o predlozima Pejovića. Bordom povjerilaca KAP-a predsjedava zaštitnica imovinskih prava Crne Gore Dragana Đuranović, a članovi su predstavnik Elektroprivrede Miodrag Bulatović i Marko Milano vic, predstavnik CEAC-a. Pejović je prema kupoprodajom ugovoru ukupno 28 miliona eura trebalo da uplati najkasnije do 10. septembra.

Zalog zbog komercijalnih aktivnosti

Iz turske kompanije Ekin Maden Ticaret ve Sanayi A.S potvrdili “Vijestima” da su sa Unipromom zaključili ugovor o zalogu. “Naš ugovor o zalogu sa Unipromom je povezan sa komercijalnim poslovima sa njima”, odgovorili su iz turske kompanije na pitanja o kakvom poslu se radi i da li to znači da Ekin Maden ulazi na tržište Crne Gore.

Ekin Maden bavi se proizvodnjom obojenih metala i ruda, a posjeduje nekoliko rudnika bakra u Albaniji.

KAP u minusu 6,83 miliona eura

Vlasnik Uniproma sinoć je prvi put povjeriocima otkrio da KAP u stečaju ima gubitak 6,83 miliona eura, da je u tu kompaniju uloženo sedam miliona, a da troškovi amortizacije iznose 16,14 miliona eura. Predstavnik EPCG kritikovao je što izvještaj upravnika ne sadrži podatke o razgraničenju sa Montenegrobonusom, potraživanja KAP-a prema toj državnoj kompaniji i što nije dostavljao izvještaje o poslovanju. Perišić se branio da nema obavezu da podnosi finansijske iskaze.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *