Kineski juan četvrt svjetska valuta

Dodajte komentar

Kineski juan je pretekao japanski jen i izbio na četvrtu poziciju kao najkorišćenija valuta u globalnim transakcijama, saopštilo je danas Svjetsko udruženje za međubankarske finansijske transakcije (SVIFT).

Juan, takođe poznat kao renminbi, imao je udio od 2,97 odsto u ukupnim globalnim plaćanjima u avgustu, što je više u odnosu na zastupljenost jena od 2,76 odsto, navodi se u saopštenju SVIFT-a, i dodaje da je iz tog razloga jen pao na petu poziciju, prenosi agencija Frans pres.

U protekle tri godine, juan je, prema podacima SVIFT-a, pretekao sedam valuta, budući da je u avgustu 2012. godine bio na 12. poziciji, sa udjelom u globalnim transakcijama od tek 0,84 odsto.

„Valuta se, takođe, dodatno pozicionirala kao dominantna u trgovanju finansijskim derivatima poslije dolara”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

U avgustu, dolar je bio najčešće upotrebljavana valuta u svjetskim plaćanjima sa udjelom od 44,82 odsto, za kojim slijedi evro sa učešćem od 27,20 odsto i britanska funta sa 8,45 odsto, saopštio je SVIFT.

Kako prenosi Frans pres, Kina teži sve većoj internacionalizaciji juana u skladu sa njenom pozicijom druge najveće svjetske ekonomije.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *