Zašto stranci iz Londona masovno iznose zlato?

Dodajte komentar

“Naše ulice nisu asfaltirane zlatom“, ponavljaju britanski političari u želji da obeshrabre strance da putuju u London. Međutim, to ne smeta strancima da uzimaju britansko zlato i raznose ga na sve strane.

“Zlato se premješta sa jednog mjesta na drugo. O tome ovdje mnogo govore. Sudeći po svemu, iznose ga iz Londona. Možda i iz Njujorka. Najveći uvoznici su Indija i Kina“, kaže autor knjige „Zlatna revolucija“ Džon Batler.

London je svjetski centar čuvanja, kupovine i prodaje zlata. Analitičari naglašavaju: dragocjeni metal se sistematski iznosi iz zemlje u velikim količinama. Pošto je robe sve manje, Ujedinjeno Kraljevstvo povećava uvoz kako ponuda ne bi zaostajala za potražnjom.

“U Aziji shvataju razliku između papirne valute koju štampa država i pravog sredstva čuvanja kapitala. Zlato služi za osiguravanje od posljedica kraja ’superciklusa‘ i vjerovatnog nestanka sadašnjeg monetarnog sistema“, izjavio je saradnik „Kvilter čeviot investment menadžment“ Ned Nejlor-Lejland.

Vodeći istraživači iz oblasti ekonomije navode: porast interesovanja za zlato stvara dosta problema za bankarski biznis na Zapadu. Ekonomije u razvoju kupuju dragocjene metale i formiraju sopstveno tržište zlata, što negativno može uticati na monopol dolara.

“Kreditne organizacije same uzimaju zlato sa robne berze i vraćaju ga u svoj trezore. One su se nadale da će centralne banke naći izlaz iz svjetske krize likvidnosti. To se nije desilo i sada su uplašene“, smatra ekspert Majk Kajzer.

Zlato veoma brzo napušta London i odlazi na Istok. Međutim, postavlja se pitanje, da li ima dovoljno fizičkih a ne obećanih zaliha da zadovolje potražnju?

Izvor: B92, Sputnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *