Turska firma može da preuzme dio imovine KAP-a

Dodajte komentar

Vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović založio je udio u tom preduzeću u korist turske firme Ekin Maden Ticaret ve Sanayi A.S., koja ce bavi proizvodnjom obojenih metala i ruda. U toj kompaniji vlasnik 71 odsto akcija i predsjednik upravnog odbora je Erol Kohen.Prema podacima iz registra zaloga, Pejović je u korist turske rudarske kompanije, čije je sjedište u Istanbulu, založio udio od 49 odsto u privrednom društvu Uniprom, prema ugovoru o zalozi OVP-1248/2015. Udio u preduzeću, prema podacima sa sajta registra zaloga, založen 18. maja ove godine, ali u prijavi zaloge nije navedeno o kakvom poslu se radi, odnosno da li je u pitanju pozajmica.

Kompanija Uniprom vlasnik je imovine Kombinata aluminijuma, pa bi u slučaju da Pejović ne bude poštovao ugovor, turska kompanija postala vlasnik 49 odsto Uniproma, a samim tim, srazmjerno udjelu u vlasništvu, kao suvlasnik bi raspolagala i imovinom koja se vodi na to preduzeće.

Uniprom se vodi i kao osnivač i stopostotni vlasnik kompanije Uniprom KAP, koji se, prema podacima CRPS, bavi proizvodnjom aluminijuma. Pejović je početkom avgusta, uz dozvolu stečajne uprave, kompletnu imovinu KAP-a, odnosno zemljište, objekte, mašine, opremu, vozila i inventar, založio kod Zapad banke za kredit od 15,43 miliona dolara.

Kupac imovine Kombinata aluminijuma, čiju je ponudu stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić prihvatio u februaru 2014. godine, kupoprodajni ugovor na iznos od 28 miliona eura potpisao je u junu prošle godine, ali poslednju, treću ratu, za kupovinu imovine u iznosu od 13,9 miliona eura, još nije uplatio, iako je tvrdio da je i ta rata izmirena 7. avgusta ove godine. To da sredstva od treće rate nijesu operativna, odnosno da stečajna uprava ne može da ih koristi, nedavno je objelodanio nezavisni poslanik Mladen Bojanić, koji je u javnost iznio podatke dobijene iz Privrednog suda, da se sredstva nalaze na prelaznom računu Zapad banke i da nijesu isplaćena KAP-u.

Pejovićeva firma Uniprom metali ponudila je 5,4 miliona eura za kupovinu imovine nikšićkog Rudnika boksita, a kako je „Dan” nedavno objavio prema nezvaničnim saznanjima, on je od stečajnog upravnika Boksita Mladena Markovića tražio da mu da sve građevinske i upotrebne dozvole za objekte Boksita, jer u protivnom neće uplatiti novac, ni potpisati ugovore.

Bavi se i ugostiteljstvom

Osim kompanija Uniprom, Uniprom metali, Uniprom KAP, Pejović se vodi kao izvršni direktor kompanije Uniprom hoteli, društva za ugostiteljstvo, turizam i usluge, u kojoj je osnivač njegova supruga Dubravka Pejović, koja je osnivač i izvršni direktor i preduzeća, odnosno apoteke Uniprom farm, Pejović je takođe osnivač i direktor komapnije Eksport import VST Trend 2, preduzeća koje se bavi ugostiteljstvom.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *