Sedam hotela sa pet zvjezdica, a 117 sa četiri

Dodajte komentar
Hotel Splendid

U Crnoj Gori bi 2020. godine trebalo da bude 13 odsto hotela sa pet zvjezdica i 38 odsto hotela sa četiri zvjezdice. To je predviđeno Strategijom održivog razvoja turizma.

Generalna direktorica direktorata za turistički razvoj i standard Olivera Brajović za Pobjedu je kazala da u ovom momentu u Crnoj Gori postoji 386 ugostiteljskih objekata koji raspolažu smještajnim kapacitetom od 39.820 ležajeva.

„Od tog broja sedam je hotela sa pet zvjezdica (1,81 odsto) i to hotel „Splendid“ u Bečićima, hotel ,,Aman Sveti Stefan“ na Svetom Stefanu, mali hotel „Vila Miločer“ u Miločeru, mali hotel ,,Vila Montenegro“ na Svetom Stefanu, hotel ,,Regent Porto Montenegro“ u Tivtu, boutique hotel ,,Ziya“ u Podgorici i mali hotel ,,Forza Mare“ u Kotoru, koji raspolažu sa ukupno 977 ležajeva“, naglasila je Brajović.

Kako navodi u ukupnom broju 117 je hotela sa četiri zvjezdice koji raspolažu sa 13.894 ležaja (30,31 odsto), od čega ih je najviše u Budvi i to 34, potom slijede Podgorica sa 19 hotela, Kotor sa 14 hotela, Herceg Novi sa 10 hotela, Bar i Ulcinj sa po sedam hotela, Tivat sa šest hotela, Zabljak i Nikšić sa po četiri hotela i dr.

Ona ističe da uspjeh jedne destinacije ne zavisi samo od broja smještajnih kapaciteta već i od njihovog kvaliteta.

„Vjerujemo da je zadatak svih nas kontinuirano unapređenje i održavanje kvaliteta, jer samo na taj način jedna destinacija može biti prepoznata kao kvalitetna i uspješna turistička destinacija“, tvrdi Brajović.

Ona dodaje da je važećom planskom dokumentacijom definisan veliki broj lokacija u turističkim mjestima i gradskim centrima za izgradnju hotela visoke kategorije, a čak 130 lokacija se nalazi u obalnom području.

Prema njenim riječima jedan od glavnih izazova pri daljem razvoju turizma u Crnoj Gori je rješavanje problema sezonalnosti kroz razvoj i diverzifikaciju turističke ponude, te preusmjeravanja turističkih tokova sa dominantnog juga na manje razvijeni sjeverni region.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *